Forårskåde bilister er livsfarlige

I weekenden har der været adskillige dødsulykker på de danske veje, og det er ikke tilfældigt. For når foråret melder sin ankomst, glem

I weekenden har der været adskillige dødsulykker på de danske veje, og det er ikke tilfældigt. For når foråret melder sin ankomst, glemmer folk alt om sikker kørsel.

I løbet af weekenden har der været flere soloulykker med dødelig udgang. 

Fredag aften døde en 23-årig mand, efter hans kammerat havde påkørt et vejtræ, og lørdag eftermiddag døde en tysk mand, da han kørte galt på den sønderjyske motorvej ved Kolding. 

Begge ulykker er typiske for årstiden, og man kan godt forvente flere ulykker af samme slags i den nærmeste fremtid.

»Der er ingen tvivl om, at der vil ske nogle ulykker i den kommende tid. Der er typisk et par weekender hver forår, hvor man ser, at der sker mange ulykker,« siger specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Søren Berg, og tilføjer, at der er en tendens til, at folk gerne vil ud og køre hurtigt om foråret – både i bil og på motorcykel. 

I perioden 2001-2009 var der gennemsnitligt 101 soloulykker om året, og derfor er det trods alt ikke unormalt med to på en weekend, understreger Søren Berg. 

Vigtigt at sige fra

Det er især unge mennesker, som er involveret i soloulykkerne, og hvis man vil nedbringe antallet af ulykker, handler det ifølge Søren Berg mest om at forebygge.

»Det er vigtig at tale med sine unge i familien, og fortælle dem, at de skal tage det roligt. Der er tit nogen i en bil, som ikke kan lide, at der bliver kørt så stærkt. Der er det vigtigt, at de ikke føler det er forkert at sige fra.«

Søren Berg understreger, at det især er de nærmeste, som den forebyggende indsats skal komme fra.

»Det er dem tættest på, der kan få stoppet det, inden det går galt,« lyder det.

Læs også:

Sommertid er MC-tid

Mand dræbt i sammenstød på motorvejen

Ung mand død efter sammenstød med vejtræ