Nogle forbinder LSD, svampe og andre psykedeliske stoffer med tresserne og vil måske foretrække, hvis de forblev begravet i fortiden sammen med trompetbukser og batiktrøjer. Andre ønsker at bringe dem frem i nutidens lys.
Psykedelisk Samfund har siden november 2016 kæmpet for netop dette, og formand Casper Berdin Møller er positiv overfor kampen.
– Der har helt sikkert været en øget interesse, specielt for mikrodosering, det sidste års tid siger Casper Berdin Møller.
Sygeplejersker skal hjælpe folk der vil tage stoffer
En stor drivkraft bag foreningen er den nuværende lovgivning på området, som Casper Berdin Møller ser som helt fejlslåen:
– Man burde hjælpe dem, der oplever problemer med brugen af disse stoffer i stedet for at straffe dem, slår han fast.
Den bedste løsning havde været, hvis det blev lovligt, mener Casper Berdin Møller. Så ville det i langt højere grad være sygeplejsker og læger, der hjalp brugerne, fremfor politiet, der anholdt dem.
Psykedelisk Samfund
- Foreningen holder til i København og blev stiftet i november 2016
- Det er en ikke-kommerciel forening, hvis formål er at udbrede information om ansvarligt brug af psykedeliske stoffer
- Foreningen overlever på medlemmernes kontingent
- Psykedelisk Samfund har lige nu ca. 250 medlemmer
Kilde: Psykedelisk Samfund
Modvægt til skræmmekampagnerne
Casper Berdin Møller savner grundlæggende en mere nuanceret dækning af stofferne.
– Siden de psykedeliske stoffer blev ulovlige i slutningen af 60’erne, har Sundhedsstyrelsen næsten kun kørt skræmmekampagner omkring dem, siger han
Han påpeger, at forvaltningen udelukkende opremser de potentielle negative bivirkninger, og håber, at Psykedelisk Samfund kan virke som modvægt.
De positive sider ved et begrænset stofmisbrug skal frem i lyset
De er altså meget bevidst om, at Psykedelisk Samfund har et ret positivt fokus på effekterne af de psykedeliske stoffer. Men han ser det som en reaktion på den skævvridning af information, der eksisterer på emnet.
Casper Berdin Møller henviser også til en undersøgelse, der er lavet i samarbejde mellem Sao-Paulos Universtets afdeling for Neurovidenskab og Barcelonas Universitet. Denne undersøgelse viser ingen sammenhæng mellem et indtag af psykedeliske stoffer og psykiske problemer.
Psykedeliske stoffer er nervegift, der kan føre til selvmord
Merete Nordentoft, Klinisk professor ved Københavns Universitet og overlæge i psykiatrien, forholder sig kritisk til Psykedelisk Samfunds arbejde.
Hun har særlig fokus på de psykedeliske stoffers farlige virkninger. Hun ser nemlig i sit daglige arbejde, hvilke virkninger stofferne har, og det skræmmer hende:
– Vi ser folk med rigtige skader. Vi ser folk, der bliver psykotiske og bange. Stofferne er ikke ufarlige – det er ikke bolsjer, siger hun.
Merete Nordentoft påpeger, at stofferne reelt fungerer som en nervegift, der får sanserne til at opføre sig helt anderledes, end de ellers ville.
– Jeg kommer til at tænke på unge, der har taget nogle hjemmedyrkede og økologiske svampe, og efterfølgende er hoppet ud af vinduet, siger hun.
Stofferne er ikke for alle
Casper Berdin Møller er ikke bange for, at folk tror, foreningen opfordrer folk til at tage stoffer.
– Vi tager mange forbehold i vores materiale og prøver generelt at oplyse folk om faldgrubberne, ved at indtage stofferne, som f.eks. hvis man har psykiske sygdomme eller kredsløbsproblemer, siger han og understreger, at de tit afviser folk med psykiske problemer.
– Når der kommer folk, og siger de lider af epilepsi eller skizofreni, så bliver vi nødt til at sige, at vi sagtens kan forstå, at de leder efter en løsning, men at vi simpelthen ikke kan tilbyde dem en, siger Casper Berdin Møller.