Forsker: Danske charterturister vil på eventyr i vinterhalvåret

LPAARG, Sunwing Resort and Spa Arguineguin, Gran Canaria, Dec 2008, Joakim Borén, Vuxenpool.
Sunwing Resort & Spa Arguineguin i Gran Canaria. Foto: Joakim Borén.

De Kanariske Øer herunder Madeira, Tenerife og Gran Canaria topper listen over de mest solgte vinterrejser hos to af Danmarks største rejsebureauer Spies og Star Tour. Men ifølge Michael Haldrup, som er forsker på Roskilde Universitet og som blandt andet har forsket i charterturisme, søger danskerne i stigende grad mere eksotiske og  kulturelle oplevelser.

– De fleste vil gerne kunne være sikre på at få sol og varme, men så er der også dem, der gerne vil ud og opleve noget, der er anderledes end det, man får på den klassiske charterrejse. Folk vil altså gerne have et eksotisk indslag, og så vil de gerne opleve noget nyt, siger han.

Eventyr og eksotiske destinationer

På det interaktive kort, kan man se de mest populære rejsedestinationer hos både Spies og Star Tour, her kan man blandt andet se, at Egypten og Thailand kommer næst efter De Kanariske Øer i forhold til danskernes rejsevalg, og det er netop Egypten og Thailand, der ifølge Michael Haldrup har noget anderledes at byde på for danskerne.

– Egypten er blandt de turistattraktioner, som byder på kulturelle oplevelser, og det samme med Thailand, der jo er blevet udviklet som turistland de seneste 30 år, siger han, men peger på, at der er en tendens, som ikke skinner igennem i Spies’ og Star Tours top fem liste.

– Ud over De Kanariske Øer, er det den arabiske halvø, der er begyndt at stige i efterspørgsel, ikke bare Dubai, men det er også Oman, vi ser, som de nye solsikre turistdestinationer, siger han.

Selvom danskerne i stigende grad efterspørger nye rejsemål, er det ifølge Michael Haldrup rejsetiden, der afholder folk fra at tage længere væk.

– Den type rejser som ligger inden for en seks timer lang flyvetur, det er den, der fortsat vil kunne tiltrække flest turister.

De unge vil på eventyr

Carlos Cebrian er produktchef hos Spies og oplever, at den store rejselyst til De Kanariske Øer ikke er nær så udtalt hos de unge som hos den ældre generation.

– De unge udgør ikke en stor gruppe af de af vores gæster, der rejser over jul og nytår, men vi kan se, at de unge, der rejser, er lidt mere eventyrlystne og vil længere væk.

For Camilla Jauch på 22 og hendes kæreste, som begge er studerende, faldt valget i år på Egypten.

– Vi rejser til Sharm el Sheik igen i år. Forrige vinter var vi på præcis samme hotel, så vi glæder os meget til at komme tilbage og få slappet lidt af efter vores eksaminer, siger Camilla Jauch.

Ifølge Carlos Cebrian er der nogle af Spies gæster, der rejser for at slippe af med vinterdepressioner, mens andre vil feste, men for Camilla Jauch og hendes kæreste er interessen en anden.

– Vi rejser, så vi kan få ladet vores batterier og tomme D-vitamin depoter op. I vintermånederne foretrækker jeg derfor at rejse til lande, der har høje temperaturer, når vi herhjemme rammer frysepunktet. Det giver fornyet energi, når man er tilbage i kolde Danmark, og den følelse, man tager med sig hjem, kan man faktisk leve ret længe på.

For det unge kærestepar står den dog ikke kun på afslapning, når de midt i ugen har planlagt at udforske den Egyptiske kultur.

– Forrige år tog vi en tur ud i ørkenen, hvor vi så på solnedgangen fra en klippetop og spiste middag med beduinerne i sandet. Det var helt fantastisk at opleve, og vi håber på endnu flere oplevelser i den dur.

Læs også: Dårlige somre sætter gang i salget af vinterrejser

 

Læs også: Udlandsrejser gør efterskoler endnu dyrere