Forsker: Drop hurtig læseapp til eksamen

Med appen Spritz kan du læse 1000 ord i minuttet Foto: Spritzinc.com
Med appen Spritz kan du læse 1000 ord i minuttet
Foto: Spritzinc.com

Midt i eksamenslæsningen kan det lyde tiltrækkende at kunne læse 1000 ord i minuttet. Det kan man nu med den nye applikation Spritz, der benytter en teknologi, hvor man læser et ord ad gangen med en hastighed, som man selv bestemmer.

Men den nye læseapp er ikke hensigtsmæssig til alle former for læsning, vurderer forsker ved Center for Læseforskning ved Københavns Universitet, Mads Poulsen.

Han påpeger, at man ved at læse enkelte ord med høj hastighed kan overse informationer, som ikke giver sig selv. Ofte er det netop de informationer, som man bliver klogere af.

Læs også: Ekspert ser potentialet i ny forbrugerapp 

Mads Poulsen ville specielt ikke anbefale app’en til studererende, som skal læse op til eksamen:

– I en eksamenssituation handler det om, at man skal forstå noget. Og det kan godt være, at du kan læse ordene enormt hurtigt, men der er ofte noget mere tankevirksomhed, som ikke har noget at gøre med læsningen af de enkelte ord. Så hvis du bliver tvunget til at læse de enkelte ord, er der ikke rigtigt tid til tankevirksomhed, siger han.

Læsehastighed er ikke lig tekstforståelse

At læse hurtigt er ensbetydende med at du forstår teksten, hvis du spørger projektkonsulent ved Nationalt Videncenter for Læsning, Bent Saabye Jensen.

Han ser et problem i den manglende mulighed for at anvende det, som han kalder varierende læsestrategier. Det går kort fortalt ud på, at man læser nogle dele af en tekst hurtigt igennem, mens man nærstuderer andre, alt efter, hvor meget man forstår af de enkelte dele.

Jeg ville ikke bruge appen, hvis jeg skulle lære noget nyt. Der er det i stedet en god idé at give sig selv den tid, der er behov for med en fuld tekst.
Mads Poulsen, forsker ved Center for Læseforskning, Københavns Universitet

Det er også problem, at app’en ikke har mulighed for eksempelvis at vise matematiske grafer, økonomiske modeller eller andre illustrationer, mener Bent Saabye Jensen:

– Applikationen sætter nogle grænser for, hvilke varierende læsestrategier du kan bruge, og hvilke tekstformer, du kan læse, da der eksempelvis ikke kan vises hverken figurer eller videoklip.

Hvor hurtigt kan du læse Harry Potter og De Vises Sten med Spritz

  • 250 ord i minuttet: 308 minutter
  • 500 ord i minuttet: 154 minutter
  • 1000 ord i minuttet: 77 minutter

Stod Mads Poulsen, forsker ved Center for Læseforskning, selv i en situation, hvor en stor portion pensumsider skulle læses igennem, ville han ikke bruge app’en:

– Jeg ville ikke bruge appen, hvis jeg skulle lære noget nyt. Der er det i stedet en god idé at give sig selv den tid, der er behov for med en fuld tekst.

Med Spritz appen kan du vælge at få vist mellem 250 og 1000 ord i minuttet, når du læser en tekst. Kører du med den hurtigste indstilling, kan du læse en bog svarende til den første Harry Potter bog på intet mindre end 77 minutter.

Prøv at læs 500 ord i minuttet her