Fredensborg Kommune skal have landets laveste ungeledighed. Det er et af målene for kommunens Beskæftigelsesplan 2021-2022. Af planen, der udkom i 2020, fremgår det, at kommunen i juli 2020 lå på en 12. plads af kommuner med lavest ledighed af unge.
Men en ny måling fra november 2021 viser, at Fredensborg Kommune er rykket længere ned i placering. Kommunen er nu på en 19. plads. Ungeledigheden i kommunen ligger på 5,6 %, hvilket er 1,5 % højere end Gentofte Kommune, der ligger på førstepladsen.
Artiklen fortsætter efter den interaktive graf.
Efter to år med nedlukning
Da corona kom til Danmark i 2020, lukkede samfundet flere gange ned. Det fik antallet af ledige unge til at stige. Pandemien har medført nye udfordringer, og derfor har kommunens Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg fokuseret mere på ledighed generelt og ikke kun på de unge.
Jesper Tvilde (C), der er næstformand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, kan godt støtte op om, at Fredensborg skal være den kommune med færrest ledige unge, men ser ikke målet som realistisk i øjeblikket.
– Det er et ambitiøst mål at have en første plads som et mål. Specielt når man tænker på den socioøkonomiske sammensætning, som Fredensborg er som kommune. Selvom vi ligger rigtig højt indtægtsmæssigt, så har vi en socioøkonomisk udfordring i nogle dele af kommunen med at komme helt i mål, siger Jesper Tvilde (C).
Modsat eksempelvis Gentofte og Hørsholm Kommune, der er de kommuner, der har lavest ungeledighed, så dækker Fredensborg Kommune over flere byer, herunder Kokkedal, Nivå og Humlebæk. Derfor mener Jesper Tvilde (C), at det virker urealistisk at nå målet inden 2023. I analyserapporten “Fredensborg Kommune – fem byidentiteter” fra 2015 var der en stigende ulighed mellem de forskellige byer. Ifølge analysen var Nivå den by i kommunen med lavest beskæftigelsesprocent på 61 %, hvor landområderne havde den højeste på 69 %.
Læs også: Knap hver femte ung i Brøndby er ledig
Udvikling af ungeledighed i Fredensborg Kommune
- I januar 2020 var antallet af ledige unge 198.
- I marts 2020 steg tallet til 250 unge.
- Seneste tal fra februar 2022 viser, at antallet af ledige unge er faldet til 172.
Kilde: Jobindsats.dk
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen fra Aalborg Universitet mener, at vi efterhånden er kommet over på den anden side af corona, og antallet af ledige faktisk er lavere, end det har været i lang tid.
– Under nedlukningen var der en større del, som var ledige, men det er vendt efterfølgende, så vi nærmest har den laveste ledighed i årtier, siger Flemming Larsen.
Antallet af ledige unge i Fredensborg afspejler dette, da omkring 250 personer var ledige i marts 2020, hvor Danmark lukkede ned første gang. I februar 2022 var antallet af ledige unge nede på 172. Det er det laveste tal i to år.
»To fluer med et smæk«
Byrådet vil have, at flere unge skal motiveres til at starte på en uddannelse. Ifølge planen skal der være mere fokus på områder, hvor der mangler arbejdskraft. Særligt SOSU, rengøring og detailhandel og pædagogik er de uddannelser, der er øget fokus på. Center for Job og Uddannelse har opsat branchespor for at få flere unge til at søge ind på netop de uddannelser.
Flemming Larsen mener, at det er en strategi, som flere kommuner gør brug af. Det handler om, at der skal sikres arbejdskraft, hvor der er stor efterspørgsel.
– Det er klart, at hvis man kan omskole og forsøge at “nudge” folk i retning af de steder, hvor der er mangel på arbejdskraft, så kan man slå to fluer med et smæk, siger han.
Beskæftigelsesplanen for 2021-2022 indeholder fem overordnede temaer:
- Borgertilfredshed og image
- Unge og opkvalificering
- Flygtninge og kvinder med ikke-vestlig herkomst
- Flere skal have fleksjob
- De lokale virksomheder skal sikres kvalificeret arbejdskraft
Kilde: Fredensborg Kommune
Meget få ledige
Selvom Fredensborg er længere væk fra deres målsætning, så er også ganske få ledige personer, det drejer sig om. Det har givet problemer, siger Jesper Tvilde (C), da man gerne vil hjælpe med at få unge i beskæftigelse, men udfordringen er, at det er få personer, der skal opkvalificeres.
-Det er et problem i et problem. Vi vil gerne opkvalificere en masse unge mennesker, men der er bare ikke særlig mange mennesker at gøre det med, siger Jesper Tvilde (C).
Sådan gjorde vi: Idéen kom fra Byrådets Beskæftigelsesplan for 2021-2022. Herefter kontaktede journalisten Fredensborg Kommune og fik relevante tal. Efter kontaktede journalisten arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen. Journalisten kunne ikke komme i kontakt med formanden for Arbejdsmarked- og Erhvervsudvalget, men kom igennem til Næstformanden Jesper Tvilde (C). Chefen for Center for Job og Uddannelse er blevet kontaktet, men har ikke haft mulighed for at stå frem til interview. Det har ikke været muligt at få kontakt til en ledig ung i Fredensborg Kommune.