Lav ledighed og masser af jobs i Furesø: »Rigtig mange arbejdsgivere beder om hjælp til af få rekrutteret«

Jobc
Der er ikke problemer med beskæftigelsen i Furesø, og der er kommet mange nye jobs. Kommunaldirektør er ikke overrasket.
Foto: Furesø Kommune

Der burde være temmelig tomt i ventelokalet på jobcentret i Furesø.

Der er i hvert fald næsten ingen arbejdsløse for tiden, og jobs er der rigeligt af. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ledigheden ligger aktuelt på 2,2 procent, og der er kommet knap 600 flere arbejdspladser inden for kommunegrænsen siden 2017.

Den udvikling er de selvsagt rigtig glade for på rådhuset i den nordsjællandske kommune, men det kommer dog ikke som noget chok for Steen Vinderslev, der er kommunaldirektør i Furesø Kommune.

– Når vi kigger på landsplan, hvor mange har haft tilbagegang (i antallet af arbejdspladser red.), så har vi klaret det rigtig flot. Det er jo rigtig glædeligt, men vi er ikke overraskede. Vi har kunne følge den her udvikling både i jobcentret og i vores ledighedstal, siger Steen Vinderslev.

På landsplan har 43 kommuner haft tilbagegang i antallet af arbejdspladser i perioden 2017-2020, og Furesø klarer sig dermed rigtig godt med en fremgang på 4,15 procent.

Den rekordlave ledighed kommer efter en periode med et stigende antal arbejdsløse under coronakrisen, men det har erhvervslivet klaret sig rigtig godt igennem ifølge Steen Vinderslev.

– Vi har en rigtig god erhvervssammensætning. Vi har nogle brancher, som klarer sig godt i de her år, og en del små- og mellemstore virksomheder, som har klaret sig rigtig godt igennem den her svære tid og formået at få en god forretning op at køre, siger han.

Se på kortet, forskellen i antallet af arbejdspladser fra 2017-2020 i alle landets kommuner (artiklen fortsætter under grafikken) 

 

Tæt samarbejde mellem virksomheder og jobcenter

Det har tidligere været fremme i en pressemeddelelse, at ledigheden tilbage i august nåede niveauet fra før coronakrisen, men det tal er altså nu endnu lavere.

Det er noget, som de kan mærke effekterne af på Furesø Jobcenter. Her er det nemlig ofte virksomhederne, som kontakter jobcenteret i jagten på nye medarbejdere og ikke omvendt, fortæller Flemming Sommer, jobcenterchef i Furesø Jobcenter.

– Vi oplever, at der er rigtig mange arbejdsgivere, som beder om hjælp til af få rekrutteret nye medarbejdere, og vi har lavet 300 rekrutteringer med vores lokale virksomheder indtil september.

Læs også: Nyt tilbud vil give unge selvtillid og få dem tilbage på skolebænken eller i job

Samarbejdet mellem de lokale virksomheder og jobcentret er ifølge Flemming Sommer meget velfungerende og en vigtig årsag til den lave ledighed.

– Vi har et super godt samarbejde med virksomheder i kommunen. Vi har haft virksomheder inde i jobcentret for at samarbejde om at hjælpe borgerne ud i job. Det har vi tænkt os at køre videre med, siger han.

Derudover peger han også på, at de er begyndt at kigge på folks bredere kompetencer i stedet for uddannelse alene, og at det også hører med til forklaringen på succesen.

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Furesø i tal:

  • 2017: 14909
  • 2018: 15625
  • 2019: 15617
  • 2020: 15528

Kilde: Danmarks Statistik

Virksomhed arbejder med inklusion

En af de virksomheder, som både har skabt mange nye arbejdspladser, og som har et tæt samarbejde med Furesø Jobcenter, er Ibsen Photonics i Farum.

Teknologivirksomheden har mange forskellige nationaliteter, og folk som har været på kanten af arbejdsmarkedet ansat. De nyder også rigtig godt af samarbejdet med jobcentret, fortæller Henrik Skov Andersen, der er administrerende direktør i Ibsen Photonics.

– Når vi hører negative historier omkring jobcentre rundt om i landet, så oplever vi faktisk, at det går rigtig godt her i Furesø. Vi har haft rigtig stor gavn af Furesø Kommune gennem deres jobcenter til at få kvalificeret arbejdskraft, siger han.

– Vi arbejder med inklusion, og vi vil gerne hjælpe nogle, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, fortæller han videre.

Den totale ledighed i Danmark er den laveste siden 2009.

Sådan gjorde vi: Inspirationen til artiklen kommer fra en pressemeddelelse fra Furesø Kommunen, samt en nysgerrighed over hvad der er gjort for at skabe flere jobs og få ledigheden ned. Alle kilder er interviewet over telefon.