Google Books er en fordel for danske forfattere

Red hardcover book gutter with sewn pages flipping through the air ready for browsing. The cover has a shiny, plastic texture.
Google Books vandt mandag en amerikansk retssag, hvor de var tiltalt for at krænke forfatteres ophavsret. Foto: Flickr

Amerikanske forfattere må indse, at teknologien har vundet.

Den amerikanske højesteret afviste mandag en 11 år lang appelsag fra de amerikanske forfattere mod Google Books. Forfatternes beskyldning gik på, at Google Books krænkede deres ophavsret og gav dem en dårligere chance for at sælge deres bøger. Det skriver New York Times.

I Danmark forstår man ikke de amerikanske forfatteres vrede. Hos Gyldendal er man enig med den amerikanske afgørelse om, at Google Books er ”fair”.

Hvad er Google Books?

På Google Books kan du søge på forfatter, titel eller blot et ord, så vil Google Books finde frem til relaterede bøger.

Såfremt Google har fået tilladelse, kan du læse en del eller i få tilfælde hele bogen.

Hvis bogen fanger dig, sender Google Books dig direkte videre til boghandlerens eller bibliotekets hjemmeside via links.

Kilde: Google.com

»Google Books er en teaser for bogen«

Louisa Greve Finkelsom, som er advokat hos Gyldendal, anskuer Google Books som “teaser”. Hun mener ikke, at det ikke går ud over bogsalget, da man kun kan se en tilfældig visning af ti procent af bogen.

– Hvis Google Books var skadeligt for vores salg, så gjorde vi det naturligvis ikke. Man kan ikke læse hele bogen, og derfor kan det slet ikke træde i stedet for en egentlig læseoplevelse, forklarer hun.

Gyldendal har desuden en klar aftale med de forfattere, hvis bøger bliver udgivet på Google Books. Hvis de er utrygge ved situationen, skal bogen ikke ud på den online tjeneste.

Læs også: BogForum vil gøre dig til selvudgiver

Jacob Vedelsby, som er formand i Dansk Forfatterforening, er enig med Louisa Greve Finkelsholm. Han udtrykker, at han snarere kan se Google Books som en fordel for forfatterne:

– Det er en smagsprøve for læseren. Man kan jo ikke tage for sig af retterne, og derfor er det nærmere til fordel for bogen og dermed også forfatteren. Jeg tror tværtimod, at det kan fremme salget, forklarer han og nævner, at så længe det kun er ti procent af bogen, man kan se, er det ikke et problem.

Ikke et problem i Danmark

Louisa Greve Finkelholm fortæller, at de hos Gyldendal kun en enkelt gang har været udsat for, at der lå for meget af bogen på Google Books. Her har de en klar aftale med Google, om at de skal rette op på det.

Læs også: Bogelskere over hele verden samles til læse-maraton

Heller ikke Jakob Vedelsby er bekendt med situationer med vrede danske forfattere:

– Der er ikke en eneste forfatter, der har nævnt Google Books som et problem, siger han.

Google Books har siden 2004 digitaliseret mere end 20 millioner bøger, ifølge New York Times.