Historiske konkurstal kan inspirere nye iværksættere

file8841263254299Foto: www.morguefile.com

Antallet af konkursramte virksomheder blev i februar måned målt til det laveste siden sensommeren 2008. Det fremgår af en rapport fra Danmarks Statistik, at der er sket et fald af konkursramte virksomheder på 44 pct. fra 2013 til 2014 i februar måned, baseret på faktiske tal.

Undersøgelsen fra Danmarks Statistik vækker optimisme hos Dansk Erhverv. Cheføkonom i organisationen, Michael Stæhr er begejstret over nedgangen i konkurstallet og mener at der ikke er tvivl om at pilen peger i den rigtige retning.

– Umiddelbart så vil jeg sige at med de tal vi har fået fra det seneste lange stykke tid, så synes jeg det ser rigtig godt ud, siger han

Lektor på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus er ligeledes positivt stemt over udviklingen. Han mener at vi på baggrund af februars tal er ved at være på rette spor. De virksomheder der alligevel drejer nøglen nu, går konkurs af langt mere normale omstændigheder og ikke som nødvendigvis en konsekvens af de sidste års lavkonjunktur.

Læs også: Unge iværksættere flytter sammen

Februars konkursfakta

  • Februar 2014 viste 44 pct. færre konkurser end året før
  • De konkursramte virksomheder i februar 2014 havde i gennemsnit en levetid på 9.1 år. Året før var tallet 7.8 år
  • 58 pct. af de lukkede virksomheder have ingen ansatte
    (enkeltmandsvirksomheder)

– Vi er næsten nede omkring et konkursomfang der modsvarer en normal konjunktursituation. Der vil altid være nogle virksomheder, der af forskellige årsager ikke kan klare sig, men det er ikke længere på grund af konjunkturforholdene

Inspirerende udvikling

Michael Stæhr fra Dansk Erhverv mener at konkurstendensen kan inspirere nye potentielle iværksættere ved at udvise mere gunstige forhold på arbejdsmarkedet.

– Det har jo også en signal værdi til dem der potentielt overvejer om de skal give sig til at starte en virksomhed, fordi hvis man hører om meget høje konkurstal, så kan man jo godt blive bekymret om hvor vidt man selv er i stand til at klare sig, forklarer han.

Optimismen fra Dansk Erhverv er stor, men der er stadig forskelle på tallene for de forskellige erhvervsbrancher i mellem. Tallene varierer betydeligt brancherne i mellen, og handel- og transportsektoren skiller sig blandt andet markant ud fra de andre sektorer. Dette skyldes i følge Jørgen Stamhus en stilstand i den private efterspørgsel.

Der skal lidt mere til

Ifølge Lektoren på Aalborg Univeritet Jørgen Stamhus, bør man som selvstændig nøje vurdere de pågældende brancher, inden man begiver sig ud i iværksætterdrømmen og mener at der derudover stadig hersker en tilbageholdenhed fra den finansielle sektor, der bestemt ikke biddrager til de gunstige forhold for iværksætteri.