Hver 6. dansker får en depression
Omkring 150.000 danskere har en depression i dag
Omkring 460.000 danskere får antidepressiv medicin
Kilde: Stressforeningen, Kaj Sparle Christensen
På hjemmesiden kan patienter med depression løbende holde lægen opdateret på deres udvikling. Målet er, at sikre en mere effektiv og grundig behandling af depressive. Foreløbig har 800 læger fået mulighed for at benytte Sundhedsmappen.dk.
Projektet er iværksat af praktiserende læge og seniorforsker ved Århus Universitet Kaj Sparle Christensen og modtager støtte fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
– Det er en fordel, at data er tilgængelige for klinikken, da det bliver nemmere for læger at følge patienters forløb og vurdere, hvilken hjælp den enkelte patient har behov for, siger han.
Kaj Sparle Christensen mener, at projektet vil gøre det nemmere for lægerne at hjælpe patienter med depression:
– Man kan se om patienterne når målene for behandlingen. Og hvis ikke de når målene for behandlingen, er man tidligere ude med at henvise til en mere effektiv behandling, siger han.
På Sundhedsmappen.dk har man øje for den enkelte patient.
Forskerne bag projektet håber, at Sundhedsmappen.dk kan bidrage til, at færre end de 460.000 danskere som i dag får antidepressiv medicin, vil få det i fremtiden.
Hvis lægerne har mulighed for, at følge patienters udvikling via hjemmesiden, kan de bedre målrette behandlingen, fremhæver Kaj Sparle Christensen.
– Det er en fordel, at data er tilgængelige for klinikken, da det bliver nemmere for læger at følge patienters forløb og vurdere, hvilken hjælp den enkelte patient har behov for, siger han.
Ifølge forskeren bag projektet er det svært for lægerne, at tage højde for den enkelte patient med de nuværende procedurer:
– Som det er i dag, så kræves det, at man bruger et papirspørgeskema ved en konsultation med den enkelte patient. Det er mere bøvlede omstændigheder. Der bliver ikke fulgt sådan systematisk op, siger Kaj Sparle Christensen.
Læs også: Psykisk sygdom har ingen pauseknap
Sundhedsmappen.dk går ikke i luften, før brugervenlighed er i top.
Selvom Sundhedsmappen.dk rummer muligheder for at forbedre behandling af depressive, er der ikke nogen plan for, hvornår den går i luften:
– Hvornår og hvor hurtigt projektet bliver udbredt, det ved jeg ikke, siger Kaj Sparle Christensen.
Målet er, at Sundhedsmappen.dk skal være en brugervenlig side, som er teknisk nem at bruge og forståelig for alle. Det er en udfordring, som der arbejdes med nu, forklarer han.
Sundhedsmappen.dk har foreløbig vist sig at være anvendelig for lægerne, og man har kunnet se, at systemet bliver brugt, fremhæver Kaj Sparle Christensen.
Projektet Sundhedsmappen.dk blev lanceret den 21. maj 2013 som en del af et større forskningsprojekt. Lundbeckfonden har bevilget 16 millioner kroner til projektet.