Hver tredje får dårlig samvittighed på flyrejsen

Miljøbevidste danskere er parate til at boykotte flyrejserne for at få klimaregnskabet til at gå op.
Foto: Pixabay

Badeferien til Mallorca eller dykkerturen til Koh Samui er købt… men du har en dårlig smag i munden over, at flyturen koster på CO2-regnskabet.

Den oplevelse har en tredjedel af danskerne, som får samvittighedskvaler, når de sætter sig ind i flyet. Det viser ny undersøgelse lavet af flyselskabet KLM.

Det tal er højt, lyder vurderingen fra Anders Blok, som er forsker i miljøsociologi ved Københavns Universitet.

– Det er en temmelig voldsom ting at sige, at man har dårlig samvittighed. For når man har dårlig samvittighed, så er det fordi, man gør noget forkert. Det kan oversættes til, at 1/3 synes, de gør noget forkert, når de flyver. De vil i princippet gerne kunne lade være, siger han.


Det er andet år i træk, at KLM kortlægger danskernes syn på flyvning. Her kan man bl.a. aflæse, at 72 procent af de 1001 udspurgte danskere ikke har tænkt sig at ændre deres flyvaner. Alligevel tror Anders Blok, at flyrejser i stigende grad kan blive genstand for problematisering.

Han understreger dog, at det er en bestemt gruppe danskere, som er villige til at ændre på deres flyvaner for at tilgodese miljøet.

– Der er en bestemt social profil forbundet med flyrejser. Folk i den bedre stillede middelklasse flyver mere, og det er samtidig blandt den type af folk, hvor man finder dem, som gerne vil fortælle sig selv, at de gør en masse ting for at spare CO2.


Flyrejserne udvisker min bæredygtige livsstil

For disse mennesker bliver det mere og mere tydeligt, at der ligger en kontrast mellem deres flyaktiviteter og ellers grønne livsstil.

En af dem er 22-årige Sofie Holmbjerg, der til dagligt studerer på RUC. Hun flyver kun, når det er absolut nødvendigt, og ellers tager hun cyklen, toget eller lejer en el-bybil.

– Jeg gør så meget i min hverdag for at leve bæredygtigt, og så føler jeg bare, det bliver hvisket væk, hvis jeg flyver to gange om året.

 

Sofie Holmbjerg undgår at flyve for ikke at skade miljøet
Privatfoto: Sofie Holmbjerg

Valget om at kvitte flyrejserne er kommet løbende over årene. Til hverdag er hun meget bevidst om at minimimere sine fodaftryk på planeten så meget så muligt. Det indebærer at børste tænder med en tandbørste lavet af bambus, kun bruge bionedbrydelige poser og udelukkende købe genbrugsting.

Derfor var det kun naturligt at næste skridt blev at droppe de eksotiske rejser.

– Jeg havde nogle år, hvor jeg ikke fløj så meget, da jeg ikke havde råd til det. Jeg blev mere bevidst om miljøet, og så indså jeg, at det ikke var noget, jeg havde manglet vildt meget.

Læs også: Miljøorganisationer afviser grøn luftfart

Den stereotype boykotter

Sofie Holmbjerg afspejler den type dansker, som ifølge Anders Blok er parat til at boykotte flyveturene.


Så stort er dit CO2-udslip, når du flyver:
– Flytrafik er ca. skyld i 5 % af verdens CO2-udslip

– En tur fra Danmark til New York genererer tre tons CO2 pr. passager

– Sidder du på business eller første klasse, bidrager du til et endnu større CO2-udslip, da der er færre passagerer på mere plads

– Man kan spare tonsvis af CO2 ved at flyve korte ture

– Du kan udregne, hvor meget CO2 din flytur koster på vitapus.dk

Kilde: GreenMatch

– Flyrejser er næste skridt for en masse mennesker, som i øvrigt gør en del ting for at være klimabevidste i deres hverdagsliv. For at kunne få regnskabet til at gå op og have en identitet de kan leve med, så er de nødt til at begynde at problematisere det her med, at de flyver for meget.

Til sommer skal Sofie Holmbjerg derfor heller ikke på badeferie i Grækenland, som så mange andre af sine jævnaldrende. I stedet tager hun på vandretur til Sverige med sin kæreste og sover i telt. En ligeså fed ferie ifølge hende selv, men med et mindre CO2-aftryk.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udsprang af en undersøgelse fra KLM om skandinavernes flyvaner, som blev udgivet d. 1 marts 2018. Journalisten har interviewet begge kilder over telefon.