Indædt kønskamp har gjort transkønnet til forbillede

Cecillia Mundt gennemgik denne forvandling. Mange beundrer hende for, at hun nu også har fået et kvindeligt CPR-nummer  Foto: Sari Vegendal
Cecillia Mundt gennemgik denne forvandling. Mange beundrer hende for, at hun nu også har fået et kvindeligt CPR-nummer
Foto: Sari Vegendal

Af: Anna Mucha Økjær Jørgensen og Sari Vegendal

Cecillia Mundt bor i et roligt villakvarter i Ringsted. Men på hendes Facebook-profil er der alt andet end roligt.

Den 4. september 2014 kunne hun som den første transkønnede i Danmark stolt vise offentligheden sit nye sygesikringsbevis – det har skabt Facebook-trafik.

–Jeg har ikke andet end positive tilbagemeldinger. Det er både fra den ganske almindelige borger og også fra den transkønnede. De ser mig som et forbillede, siger den 49-årige Cecillia Mundt.

Læs også: Kønsforsker: “Blachman er en enorm fallos-type”

Stor medieopmærksomhed

Den vedholdende kvindes fighter-mentalitet bliver blandt andet belønnet af 63 trofaste følgere på Facebook.

– Det er bare så godt Cecillia. At stå frem og gøre opmærksom på et samfundsproblem, og at  du kæmper. Dejligt, at der er nogen som dig, lyder én af de mange kommentarer på Cecillia Mundts Facebook-profil.

Nu har jeg kæmpet mod systemet i 3 år. Det her kommer til at betyde ligestilling for os (transkønnede, red.) på en anden måde i hverdagen.

Cecillia Mundt, første transkønnede i Danmark til at få juridisk kønsskifte.

Juridisk kønsskifte

  • For at få et nyt CPR-nummer skal man sende en ansøgning via borger.dk.
  • Der kan gå op til 6 måneder, før ansøgningen godkendes.
  • Efter modtagelsen af det nye CPR-nummer kan der søges om navneskifte og sygesikringskort.

I Danmark er der 0,6 % transkønnede, men meget få tør, ligesom Cecilia Mundt, at stille sig offentligt frem i medierne. I kraft af sin kønsidentitet har hun indtil nu optrådt i blandt andet Politiken, Berlingske, TV2 og TV2 Øst.

Det har mødt opbakning fra andre transkønnede. Men opmærksomheden omkring hendes person møder også skulderklap fra mennesker uden for miljøet.

Cecillia Mundt fortæller, at hun forleden var på vej op til byen, da hun blev stoppet af en mand på cykel.

– Jeg så dig i fjernsynet i går, du er sgu en sej tøs!, havde han sagt.

En lang, sej kamp

Den positive respons komme i kølvandet på tre års kamp for Cecillia Mundts rettigheder som transkønnet. En kamp, der blandt andet har drejet sig om retten til at skifte køn, både fysisk og på papiret. Det sidste er nu lykkedes.

– Nu har jeg kæmpet mod systemet i 3 år. Det her kommer til at betyde ligestilling for os (transkønnede, red.) på en anden måde i hverdagen, siger hun og uddyber med et konkret eksempel:

– Førhen skulle jeg spørge efter en nøgle til familieomklædningen i svømmehallen, for jeg har jo den her ting mellem benene.

Cecillia Mundt kan nu helt lovligt skifte til badedragt i kvindernes omklædningsrum.

Læs også: Første USSR-land tillader homoadoption 

“Sammen står vi stærkere”

I Danmark arbejder interesseorganisationen T-Gruppen sammen med LGBT (Landsforeningen for bøsser og lesbiske) for at forbedre rettighederne for seksuelle minoriteter. Noget, Cecillia Mundt har oplevet på sin egen krop, at der er stort behov for.

Den transkønnede kvinde var sidste sommer offer for en såkaldt hate-crime. Men selv om hun blev slået ned, lod hun sig ikke slå ud. Året efter udgav hun en digtsamling om oplevelsen.

I fremtiden håber Cecillia Mundt på, at hendes følgere vil hjælpe hende med at løfte den regnbuefarvede fane.

– Jeg ved, hvor svær kampen er, og jeg har stået alene med den længe. Men sammen står vi stærkere, fastslår hun og fortæller, at næste skridt er en kønsskifteoperation.