Den såkaldte falangatortur, hvor ofrenes fodsåler bliver smadret, efterlader ingen synlige skader og er derfor svær at dokumentere. Ingeniøren Sara Matteoli, der forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, har udviklet et nyt instrument, der kan afsløre den særlige torturform.
”Hovedformålet er at bruge dette instrument til at bevise falangatortur,” siger hun.
Sara Matteoli forklarer, at instrumentet overfører et billede til computeren af hælens styrke og elasticitet. Metoden giver et indblik i raske fødder og kan derfra afsløre de afvigelser, som falangatorturen medfører.
“Ved at udforske den sunde hæls egenskaber får vi viden om, hvordan den normale hæl fungerer. Blandt andet hvor elastisk og hvor stødabsorberende den er. Det er vi nødt til at vide for at kunne finde afvigelserne, altså de ødelagte hæle,” forklarer Sara Matteoli.
Hun understreger, at selvom instrumentet er testet på raske fødder, er det konstrueret, så ofrene ikke lider skade ved eventuelle undersøgelser.
Skaber optimisme
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International nikker genkende til problemet med at dokumentere falangatortur. Udsigten til en ny metode, der kan afsløre ofrenes skader, vækker derfor begejstring.
”Det lyder meget interessant, fordi det netop kan være vanskeligt som torturoffer at påvise, at man har gennemgået lige præcis den form for tortur, i modsætning til f.eks. brændemærker med cigaretter eller snitsår,” siger pressechef Ole Hoff-Lund.
Torturformen er flere hundrede år gammel og særligt udbredt i Mellemøsten og Nordafrika, fortæller Ole Hoff-Lund. Falangatortur er ikke til at spore, men medfører grusomme smerter hos ofrene. Han bliver suppleret af Sara Matteoli:
“Ofrene kan ikke gå. De kan ikke bære vægt. Og deres fødder føles meget varme”.
Indtil videre er instrumentet kun en prototype, der skal bruges af forskere og ingeniører. Det her er kun begyndelsen, som forskningen fremover skal bygge videre på, forklarer Sara Matteoli.