Racistisk Facebook-gruppe bryder loven uden konsekvenser

Screenshot fra gruppen "Nej - til kriminelle indvandrere og islam"
Racistisk indhold på Facebook er i direkte strid med loven, men der gøres ikke noget ved det. Foto: Screenshot

Meget af indholdet på Facebook-gruppen ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam”, som Navisen.dk skrev om onsdag, er i direkte strid med loven. Men det er ifølge Facebooks egne retningslinjer op til Facebook selv, om de vil gøre noget ved det ulovlige indhold.

Læs også: Racisme stortrives på Facebook

Gruppen ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam” er fyldt med racistiske og hadefulde kommentarer mod muslimer. Ifølge juraprofessor, Vibeke Borberg fra Københavns Universitet, er det strengt ulovligt ifølge racismeparagraffen (§266b) at udbrede racistiske synspunkter mod en bestemt gruppe af danskere, som i dette tilfælde er muslimer.

Det er et brud på loven, hvis det foregår offentligt og udbredelseskriteriet opfyldes, siger professoren.

– Når der er 6000 medlemmer i en Facebook-gruppe, som i denne her, så er udbredelseskriteriet klart opfyldt.

Humor er okay

Facebook har deres helt eget regelsæt. Der står, at det ikke er tilladt at angribe en gruppe af mennesker, fordi de er af en bestemt etnicitet eller race. Et twist i reglerne er dog, at der skelnes mellem ”seriøs og humoristisk tale”. Modsat den danske lov, så kan Facebook godt leve med racistisk og stødende indhold, hvis det er skrevet i en humoristisk tone.

Frida Löwengren, talsmand for Facebooks PR-bureau i Norden, fortæller, at de arbejder grundigt med anmeldelserne af racistisk karakter, selvom det kan være et svært vurderingsarbejde.

– Det er ikke nemt at finde grænsen, men vi har folk, der arbejder på anmeldelserne hver dag ud fra vores retningslinjer. Vi prøver at finde den rigtige balance, og der tages højde for mange forskellige ting, når sagerne skal vurderes. Men det er rigtigt svært.

Amnesty accepterer ikke racistisk humor

Den omtalte Facebook-gruppe bruger ifølge Ole Hoff-Lund, talsmand for Amnesty international, humor i deres racistiske udtalelser. Han mener dog stadigt, at det er fuldstændigt uacceptabelt.

– Det er synd og skam, at sådanne grupper får lov til at eksistere. Ytringsfriheden er begrænset når det gælder racistiske udtalelser, så sager som denne bør anmeldes til politiet, siger han.

Læs også: Du kan snart være anonym på Facebook

Slapt værdigrundlag

Talsmand fra Rigspolitiet, Thomas Kristensen, siger, at de modtager mange anmeldelser, som de arbejder på. Det er ligegyldigt, om bruddet på racismeparagraffen sker på Facebook, i aviserne eller andre steder så tager politiet det lige seriøst, siger han.

– Vi går efter den enkelte person, der har skrevet noget strafbart, men det er ikke vores arbejde at lukke grupper eller profiler. Det er op til Facebook, fortæller Thomas Kristensen.

Medlemmerne af gruppen ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam” er ikke tilbageholdende med at fejre død og ulykke over muslimer. Men selvom der sker en klar overtrædelse af racismeparagraffen i ”…navn”, så har politiet endnu ikke grebet ind – og ligeledes har Facebook heller ikke lukket gruppen trods grove overtrædelser.

Jesper Tække, ekspert i sociale medier fra Aarhus Universitet, undrer sig over, at Facebook ikke lukker sådan nogle hadefulde grupper, da de tydeligvis strider i mod Facebooks egne værdier.

– Man skulle tro, at Facebook er bagud med at behandle anmeldelser af grupper. Deres værdier kommer til at se slappe ud, når der ikke er nogen handling, siger han.

10 Responses to "Racistisk Facebook-gruppe bryder loven uden konsekvenser"