Hvor man før bare kunne dukke op, må man nu bestille billetter. Også selvom de er gratis.
Sådan er virkeligheden nu i huset INSP i Roskilde, hvor mange kommer og hænger ud og laver forskellige aktiviteter. Corona-restriktionerne rammer nemlig også her. Og det udfordrer hele konceptet med INSP, forklarer Daniel Nayberg, kulturansvarlig hos INSP.
– Vi har et hus, hvor det skal være op til den enkelte selv, hvordan de forstår huset. De skal selv bestemme, hvordan de vil bruge huset, og hvad de har lyst til at bidrage med, siger han.
Han mener derfor, at det er op til medarbejderne at understøtte et hus, som er så åbent og tilgængeligt for alle. Netop, at døren skal være åben for alle, har man skulle tilpasse i forhold de forskellige corona-restriktioner.
Dette har man gjort ved at ændre på praksissen i de forskellige aktiviteter. Nu skal man bestille billetter, så man sikrer, at antallet af gæster ikke overstiger det antal, man må være i huset i forhold til risikoen for corona-smitte. Men det er ikke kun arrangementer, som huset benyttes til.
INSP
-
- INSP startede som en idé i 2010, hvor man ville lave et slags experimentarium med kultur. Deraf kommer navnet inspiratorium.
- Det kreative medborgerhus rykkede i 2011 ind i det gamle skoleslagteri i Roskilde, hvor de modtog støtte fra Roskilde Kommune fra 2011-2014.
- Unge skulle møde og lære at forbruge samt skabe kunst og kultur.
- I dag bliver huset brugt til forskellige arrangementer, hvor man kan sy sit eget mundbind eller se en lille koncert.
- Tirsdag til fredag tilbyder de frokost i caféen ml. 12.00-12.30. Alt maden er økologisk. Ingen bestilling er nødvendig.
Kilde: INSP.dk & Daniel Nayberg
– Det kan være, at man vil prøve sig selv af, hvis man er socialt sårbar. Det kan også være at male, starte en strikkeklub eller bare sidde og snakke. Idéen er at have en lokalsammenhængskraft, hvor man kan komme forbi og møde hinanden på kryds og tværs af alle samfundslag, forklarer Daniel Nayberg.
Læs også: TV: Musicon i Roskilde skal være forsøgskanin for bæredygtigt byprojekt
INSP og dets svævende koncept
Der er flere forskellige grunde til, at folk kommer i huset.
– Der er ofte to grunde til, man kommer på INSP. Den ene er, hvis man gerne vil lave noget bestemt eller deltage i en aktivitet. Den anden er, hvis man har et socialt behov og gerne vil snakke med nogen. På den måde er det alt fra iværksættere, sårbare unge og pensionister, siger Daniel Nayberg.
Netop de forskellige typer, som bruges af INSP, kunne også ses på en helt almindelig tirsdag. Her kan man møde Hanne Susanne Stilling Frederiksen, som har en snakkeklub, eller Heidi Riel Bundgaard, som er med i projektet Ledige med drive. Det er meget forskellige formål, men det ændrer ikke på, at de nyder at benytte INSP til at samles.
Michael Hjorth Johansen blev introduceret til INSP gennem hjemmevejledere i år. Han kom derhen for at prøve stedets lydstudie, men det viste sig ikke længere at eksistere.
Michael Hjorth Johansen gav dog ikke op på INSP, da han godt kunne se hyggen i den åbne dør. Her var der plads til at få nye venner. Netop mødet med andre mennesker er rigtig vigtigt.
– Jeg ville ikke møde op, hvis det var online. Jeg har brug for den fysiske interaktion. Det kan godt være, at du kan se folk på en skærm, men det giver ikke den samme fornemmelse, siger han.
Daniel Nyaberg afviser dog ikke brugen af online platforme til visse koncepter.
Han peger på, at man for eksempel kan etablere online snakkeklubber, men at det ikke er alle, som vil få gavn af det, som det fysiske rum kan give. Særligt sårbare unge benytter INSP, fordi de har et samarbejde med socialpsykiatrien i Roskilde. Her kommer de mere ressourcestærke psykisk sårbare unge med deres vejledere og kan prøve sig af med at være i et lidt mere almindeligt rum, hvor man kan snakke med andre eller hjælpe til i køkkenet.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod, da vi var interesseret i, hvordan frivillige organisationer havde klaret sig under corona og hører derfor til artiklen Digitale løsninger er steget hos frivillige organisationer.
Vi var bekendt med INSP i Roskilde, og vi tog derud en tirsdag formiddag for at snakke med Daniel Nayberg, som er kulturansvarlig derude. Her mødte forskellige mennesker, der benytter huset. Hanne Susanne Stilling Frederiksen og Michael blev interviewet i INSP. Heidi Riel Bundgaard blev kontaktet telefonisk.