»Jeg hævder, at jeg har min ret til at sige, at jeg har været skizofren. Jeg var skizofren. Det fyldte så meget i mit liv. Det gav mening, at jeg ikke troede, at jeg kunne blive rask.« Sådan fortæller 47-årige Christian Martin, der i 6,5 år var psykiatrisk patient og levede med diagnosen skizofreni.
Men der var én grund til, at Christian ikke troede, at han kunne få et normalt liv igen. En anden patient, der også havde skizofreni, fortalte ham, at man ikke kunne blive rask.
»Og det troede jeg så på,« siger Christian. Han tilføjer, at det ikke var indtil en uge før, at han blev rask, at han turde tro på den mulighed.
Sygdommen fylder for meget
»Det var følelsen af, at alting for første gang i mit liv føltes rigtigt. Det var først på det tidspunkt, at jeg erkendte, at man godt kunne blive rask,« forklarer han. Christian har netop fejret sin ni-årsdag som rask.
Efter at være blevet rask var Christian med til at starte initiativet Standup Recovery. Med to andre, der også har lidt af skizofreni, tog han rundt og fortalte om sygdomsforløbet og livet som rask. På turene oplevede han, at personalet på bosteder fortalte, at patienterne ikke tror på, at de kan blive raske.
»Nogle af de syge tror simpelthen ikke, at de har været rigtig syge, fordi de ikke kan blive rigtig raske. Fordi de psykisk har den samme oplevelse, som jeg havde, da jeg var syg. At sygdommen grundlæggende fylder så meget, at det ikke giver mening, at det kan forsvinde på et tidspunkt.«
Sundhedspersonale skal informere anderledes
Men netop viden om, at det er muligt at blive rask, er essentiel for patienten, mener overlæge og psykiater Per Vendsborg.
»Selvfølgelig kan psykisk syge helbredes. Hvis ikke de kunne helbredes, ville hele befolkningen jo nærmest være psykisk syge. De allerfleste, som lider af skizofreni og andre psykiske lidelser, kan få det meget bedre. Og det er vigtigt for de mennesker, der bliver ramt, at de får et håb om, at de kan få det bedre eller blive helt raske,« siger Per Vendsborg. Han peger også på sundhedspersonalets rolle i behandlingen.
»Sundhedspersonalet skal jo virkelig tænke anderledes og informere anderledes. Meget af behandlingen går jo også ud på at informere patienten. Og hvis man som patient får at vide, at det ikke er en kronisk lidelse, som man skal have hele sit liv, så ændrer det hele den måde, man bliver oplevet på som psykiatrisk patient, og den måde man opfatter sig selv på som psykiatrisk patient. Patienten vil jo få en helt anden indstilling, kræfter og mod,« forklarer Per Vendsborg.
Han påpeger, at mange, der lider af skizofreni, begår selvmord pga. de ofte nedslående fremtidsudsigter.
»Så der er mange ting man slipper for, hvis man holder fast i muligheden for at blive rask, « siger han.
Hvad enhver dansker bør vide om skizofreni (ifølge Per Vendsborg):
At man kan blive rask.
At man ikke ”er” skizofren. Man er ikke blevet et andet menneske, fordi man er syg. Man har fået nogle alvorlige problemer, men man er først og fremmest et menneske og sig selv.
Mennesker med psykisk sygdom og skizofreni har også menneskerettigheder.
Skrækken for skizofreni er helt ude af proportioner. Folk tror jo, at mennesker med skizofreni er meget farlige. Men det er de ikke.
Fakta:
60 % af personer med skizofreni lever et fint liv, men bliver ikke diagnosefri
Ca. 25.000-30.000 danskere har skizofreni, svarende til ca. 0,5 % af befolkningen
En femtedel af danskerne ved ikke, at skizofreni kan helbredes
1 % af befolkningen vil i løbet af deres liv få skizofreni. Ca. 2 % har anlæg for skizofreni
Kilde: PsykiatriFonden og Landskampagnen EN AF OS
Læs hele Christians historie og gode råd her
Læs ”Rapport: Få ved at skizofreni kan helbredes” her
Læs ”Danskerne frygter skizofreni” her
Læs om EN AF OS her