Danskerne frygter skizofreni

Hele 46 procent af danskerne mener, det er et tabu at få konstateret skizofreni. Det konkluderer en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Epinion, som endnu ikke er offentliggjort og er lavet til EN AF OS kampagnen. Den nye landskampagne er blevet til i et samarbejde mellem blandt andre Socialministeriet, Sundhedsstyrelsen og PsykiatriFonden.

 

»Forholdet til sygdommen skal afdramatiseres. Det bedste våben mod fordomme er viden. Og det er det værktøj, der skal bruges til at nedbryde fordommene om skizofreni,« siger kampagnens formand Martin Lund.

 

Stemmerne forsvandt
En af dem, som har oplevet skizofreni som et tabu, er 23-årige Anna Zink Mortensen, der fik diagnosen som 18-årig. »Jeg tror, grunden til det er tabubelagt er, at folk ikke tør tale om det, for de kan ikke forholde sig til det,« siger hun.

»Når jeg skulle til at sove om natten, så jeg edderkopper, der kravlede ned af væggen og op i min seng. Jeg kunne mærke dem kravle på mig. Når jeg gik ned af gågaden, sagde stemmer i mit hoved, at folk ville slå mig ihjel, at de ville stikke en kniv i maven på mig. De ville gøre det, hvis jeg gik i panik, så jeg måtte skjule det.«

Efter to års sygdom og fem indlæggelser er Anna nu rask og igang med en universitetsuddannelse. I slutningen af sygdomsforløbet begyndte hun at kommunikere med stemmerne, som hun i dag ser som sin underbevidsthed. For tre år siden forsvandt de helt. Det var en aftale mellem hende og dem, at de skulle forsvinde. I verden udenfor mødte hun tabuet.

»Da jeg stoppede med behandlingen, var det mærkeligt lige pludselig at komme ud i en verden, hvor jeg ikke kunne tale om de her ting. Det gør man ikke.«

Kampen mod tabuet
Ifølge kampagneformand Martin Lund fører den manglende viden til klassiske fordomme om, at folk med skizofreni er farlige og ikke kan blive raske. Overlæge og psykiater Per Vendsborg pointerer, at risikoen for at blive overfaldet af en person, der lider af skizofreni ikke er større end at blive ramt af et lyn, og at skizofreni kan helbredes.

Anna tager nu aktiv del i kampen mod tabuet.
»Den bedste måde at bryde de her fordomme er, at flere tør tale om det,« siger Anna, der derfor deler sine erfaringer med skizofreni som foredragsholder.

Faktaboks 

Skizofreni er en sindslidelse, som er kendetegnet ved hallucinationer og vrangforestillinger.

Ordet skizofreni betyder splittet sind – det henviser ikke til personlighedsspaltning, men til splittelse af tanker og følelser

Lidelsen findes i mange forskellige sværhedsgrader

Skizofreni får et mildere forløb, hvis den opdages tidligt

En ud af fem bliver raske

Faktaboks
Den nye landskampagnes formål er at udfordre fordomme om psykisk sygdom.
Kampagnen er udarbejdet af Den Fælles Indsats, som består af Det Sociale Netværk af 2009, PsykiatriFonden, TrygFonden, regionerne, Danske Regioner, KL, Socialministeriet og Sundhedsstyrelsen.

Links

Læs mere om kampagnen EN AF OS her  

Læs mere om Anna Zink Mortensens foredrag her  

Rapport: Få ved at skizofreni kan helbredes