
Økonomi- og Erhvervsudvalget i Helsingør Kommune lægger op til, at kommunale midler kan investeres i den europæiske våbenindustri. Forslaget kommer på baggrund af den sikkerhedspolitiske udvikling i Europa – en udvikling, hvor krigen i Ukraine spiller en rolle, samtidigt med at USA agerer uforudsigeligt.
Det er borgmester fra Det Konservative Folkeparti, Benedikte Kiær (C), som har foreslået, at kommunen skal have muligheden for at investere i industrien.
Den nye verdenssituation kræver nye investeringer
Forslaget til ændringerne i den finansielle strategi ser borgmesterens partifælle fra Konservative, byrådsmedlem Jens Bertram (C) fra Økonomi- og Erhvervsudvalget, som et fornuftigt skridt i den rigtige retning. Han mener ikke, at der er etiske betænkeligheder.
– Det har der dog været tidligere, ligesom vi ikke investerer i spiritus og tobak. Vi lever i en ny verdenssituation, som gør, at man godt kan acceptere investeringer i den europæiske våbenindustri. Så beslutningen har ikke haft noget etisk dilemma. Det er de tidligere kriterier om, at Helsingør Kommune ikke investerer i våbenindustrien, som man nu vil lave om, siger Jens Bertram (C).
Vi lever i en ny verdenssituation, som gør, at man godt kan acceptere investeringer i den europæiske våbenindustri. Så beslutningen har ikke været et etisk dilemma.
Jens Bertram (C), byrådsmedlem Helsingør Kommune
Stort flertal i udvalget – Enhedslisten stemmer imod
Det var et næsten enstemmigt Økonomi- og Erhvervsudvalget der mandag den 24. marts 2025 stemte for at indstille forslaget. Malthe Jacobsen (Ø) stemte som eneste medlem imod. Beslutningen om at stemme imod blev under udvalgsmødet begrundet med, at Enhedslisten mener, at den finansielle strategi i stedet bør fremme bæredygtige investeringer, der kan understøtte den grønne omstilling.
Enhedslisten: Grøn omstilling frem for våben
Malthe Jacobsen (Ø) har svært ved at forestille sig, at Enhedslisten vil stemme ja til forslaget.
– Det tror jeg ikke, at vi gør. Jeg tror, vi holder fast i den forklaring (henviser til forklaringen fra udvalgsmødet). Vi anerkender, at der skal produceres nogle våben i Europa, og Enhedslisten går også ind for at støtte Ukraine med våben. Men set i en kommunal sammenhæng vil vi hellere investere værdibaseret i noget, der støtter en grøn omstilling, end våbenproduktion, siger Malthe Jacobsen (Ø).
Ny kurs i Helsingør: Våbeninvestering på dagsordenen
- Tre af de fire mest købte aktier i februar 2025 var våbenaktier
- Det tyske firma Rheinmetall er steget 120 % i 2025
- Flere kommuner investerer i våbenindustrien
- Rheinmetall, Kongsberg og SAAB er danskernes foretrukne aktier inden for våbenindustrien.
- Kilde: Nordnet
Etisk ansvar i kommunen udfordres
Når Helsingør Kommune lægger op til et skifte i investeringsstrategien, rejser det spørgsmål om, hvorvidt det bryder med tidligere finansielle principper. I kommunens finansielle strategi står der beskrevet: “Investering, uanset afkastets størrelse, må ikke ske på bekostning af etisk ansvarlighed”.
Strategien skal ændres: investering skal gøres muligt
Det er denne strategi, man nu lægger op til at ændre. Planen er, at det skal indskrives i den finansielle strategi, at Helsingør Kommune kan investere i virksomheder inden for den europæiske våbenindustri. Hvor mange penge, som kommunen planlægger at investere i våbenindustrien, vides endnu ikke.
– Det er for at imødekomme det ønske, der er fra Danmarks regering om at investere i europæisk oprustning. Derfor har der ikke været på tale at investere i andet end den europæiske våbenindustri, siger Jens Bertram (C).
Indstillingen af forslaget skal stemmes igennem ved byrådsmødet, mandag den 31 marts.
Sådan gjorde vi:
Journalisten undersøgte referatet for mødet i Økonomi- og Erhvervsudvalget i Helsingør Kommune. Her fremgik det, at Helsingør Kommune ønsker at investere i den europæisk våbenindustri. Herefter opsøgte journalisten to byrådsmedlemmer. Interviewene er foretaget telefonisk.