Konflikt om lokal daginstitution: Det er »en joker«, mener byrådsmedlem

 

I fremtiden vil borgerne i Ølstykke have mulighed for at få deres børn indskrevet i en ny privat daginstitution i Landskabsbyen. (Foto: NetAvisen).

Skal en af de lokale dagsinstitutioner i Ølstykke privatiseres? Det er byrådet i Egedal Kommune ikke enstemmigt enige om. Uenigheden handler om, hvorvidt en privat institution skaber problemer for kontrollen med kapaciteten, eller om den er nødvendig for nye, innovative løsninger for daginstitutioner.

I januar 2023 besluttede byrådet, at en daginstitution i Ølstykke skulle være privat, og at ejendommen skulle udbydes til salg. Da administrationen udbød grunden, kom der ingen bud på den. I september måned drøftede byrådet muligheden for at løse problemet. Herunder mulighed for at etablere en privat daginstitution på ca. 8 børnegrupper i Landskabsbyen, som blev vedtaget.

Med en kommunal dagsinstitution kan vi bestemme kapaciteten, og vi kan planlægge, hvordan den skal se ud i fremtiden – den private daginstitution er en joker
Jonathan Kristensen (SF)

2L og Industriens Pension vil etablere en daginstitution, og de er ved at indgå en aftale med et eksternt firma. Kommunen kan ikke stille krav til byggeriet, men 2L og Industriens Pension har oplyst, at de vil bygge en daginstitution, som svarer til de krav, som kommunen stiller til plads i institutionen og bæredygtighedskrav til byggeriet. Det skriver byrådet i deres referat fra et møde om den private dagsinstitution d. 25. oktober 2023.

Læs også: Mor til vuggestuebarn: «Det er til tider rent kaos»

Delte meninger om privat drift af dagsinstitution i Landskabsbyen

Det er dog ikke alle i byrådet, der er lige glade for, at dagsinstitutionen i Landskabsbyen skal drives privat.

– Vi kan ikke lave nogle aftaler med dem, der kommer til at afvikle grunden. Så selvom vi håber på, at de vil drive 8 børnegrupper, så kan den private daginstitutionen i princippet drive lige så få, som de har lyst til, siger Jonathan Kristensen (SF).

I Egedal Kommune er en børnegruppe 24 børnehavebørn eller 12 vuggestuebørn.

I modsætning til Jonathan Kristensen (SF), mener Anders Bo Larsen (V), der stemte for forslaget, at det er en fordel, at dagsinstitutionen drives privat.

– Vi kan godt lide de muligheder, der er i de private daginstitutioner. De har mere frie rammer i forhold til nye moderne initiativer, hvor de kommunale dagsinstitutioner hurtigt kan blive meget ens, siger Anders Bo Larsen (V).

Han er heller ikke bekymret for, at den private daginstitution ikke vil leve op til kommunens ønske om 8 børnegrupper.

– Da der er nogle, der skal leve af de private daginstitutioner, har de jo også et naturligt ønske om at leve op til forældrenes krav, for ellers søger forældrene ikke derhen. Er der et grundlag for at have flere børnegrupper, så er det jo en bedre forretning for dem, hvis man kan tillade sig at stille det så skarpt op, siger Anders Bo Larsen (V).

Hvem stemte for forslaget om at gøre daginstitutionen privat?

Anders Bo Larsen (V)

Kristian Nørgaard (V)

Bo Brøndum Pedersen (S)

Hvem stemte imod?

Jonathan Kristensen (SF)

Helle Bovien (EL)

Jonathan Kristensen (SF) mener dog, at en kommunal dagsinstitution bedre vil kunne varetage kommunens interesser.

– Vi kunne godt tænke os, at der blev lavet en kommunal dagsinstitution i stedet for en privat. Med en kommunal dagsinstitution kan vi bestemme kapaciteten, og vi kan planlægge, hvordan den skal se ud i fremtiden – den private daginstitution er en joker, siger Jonathan Kristensen (SF).

Status på etableringen af en privat daginstitution i Landskabsbyen

Industriens Pension fortæller i et skriftligt svar til Netavisen, at de i øjeblikket venter på, at der bliver vedtaget en plan for Landskabsbyen. Den forventer, at det sker i anden halvdel af 2024. Planen åbner op for en dagsinstitution i Landskabsbyen, som den er i gang med at designe. Den er på nuværende tidspunkt i dialog med nogen, der måske vil drive dagsinstitutionen.

Læs også: Ekspert om børnehave-stress: De risikerer selvskade, depression, ensomhed og mere stress

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt historien ved at læse referater fra de seneste byrådsmøder i Egedal kommune. Derefter tog journalisten kontakt til Jonathan Kristensen (SF), Anders Bo Larsen (V) og Industriens Pension.