Det navnkundige psykiatriske hospital Sankt Hans har i flere år stået tomt, men nu skal det gamle hospital være hjem for børnefamilier og butikker.
En ny lokalplanen for det kommende Sankt Hans område i Roskilde er netop sendt i høring med frist den 7. juni. Ruten omkring Sankt Hans er populær blandt mange af byens borgere, heriblandt Anette Gundlach og hendes datter Aishe Gundlach.
– Jeg håber da, at kommunen ser, at det her område har en stor betydning for os i Roskilde. Jeg løber tit hernede, og her er så roligt og fredfyldt, så jeg håber på, at det bliver ved med at være sådan. Men jeg kan i hvert fald godt være i tvivl om det, siger Anette Gundlach.
Det er særligt skoven og fjorden, der har lokket hende og familien til byen. Derfor håber hun også på, at kommunen vil bevare naturen og dens fred, når den nye trafik fra de 400 boliger strømmer til området i 2024.
Fra hospital til byområde
Den nye lokalplan lægger blandt andet op til nye veje og stisystemer, regnvandsanlæg og flere hundrede nye parkeringspladser.
Men formanden for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde, Claus Larsen (S), forsikrer om, at det fortsat skal være et rekreativt område for alle roskildensere.
– Det skal være et område, hvor alle borgere stadig har mulighed for at gå en tur og nyde området, siger han.
– Området er en attraktion i sig selv. Det er et meget specielt og unikt område.
Læs også: Farvel og tak til København
Det nye byområde Sankt Hans
– Målet er at 25% af boligerne skal være almene
– Knap 900 nye parkeringspladser vil blive indført.
– Park- og naturlandskabet omkring vil stadig være tilgængeligt for alle.
– I planen fremgår også ambitioner om bofællesskaber.
– Nye faciliteter skal tilpasses de eksisterende kvaliteter.
Sankt Hans føjer sig til rækken af nye bydele i Roskilde. Kommunen har tidligere etableret nye bydele som Musicon i den sydlige del af byen og Trekroner mod øst. Begge bydele huser i dag uddannelser, bolig og erhverv, og har gjort at områderne har skiftet karakter.
Læs også: Snart kan du drømme sødt i en containerbolig i Roskilde
I forbindelse med høringerne bliver der afholdt to borgervandringer og to borgermøder. Og Anette Gundlach er ikke i tvivl om, at roskildenserne vil være engageret.
– Kender jeg roskildenserne godt, så skal de nok også kæmpe imod, hvis der er noget, understreger hun.
Fra nu og indtil høringsfristen den 7. juni kan borgere og andre komme med indvendinger. Claus Larsen (S) regner med, at de første boliger kan tages i brug i starten i 2024.
Sådan vi gjorde vi: Gennem samtaler med venner fra Roskilde om det nye byggeprojekt på Sankt Hans opstod idéen om at undersøge, hvad det rekreative område betyder for roskildensere. Flere borgere heriblandt Anette Gundlach og hendes datter blev støvet op på en gåtur i området. Claus Larsen (S) blev kontaktet telefonisk.