Kulørte lamper giver flere UFO-observationer

Lanterner er den primære årsag til, at Skandinavisk UFO Information modtager anmeldelser fra danskere, der har set uidentificerbare genstande på himlen

Lanterner er den primære årsag til, at Skandinavisk UFO Information modtager anmeldelser fra danskere, der har set uidentificerbare genstande på himlen

En flyvende og orange kugle med lys, der blinker. Sådan beskriver mange chokerede danskere deres oplevelser, når de tror, de har set en UFO. Men i virkeligheden er der tale om asiatiske kulørte rispapirlamper, som er en af hovedårsagerne til, at Skandinavisk UFO Information (SUFOI) modtager henvendelser om flyvende tallerkener på himlen. 

»De mange observationer, som vi modtager, skyldes især, at det er blevet mere moderne at sende varmeluftballoner op ved festlige lejligheder som f.eks. studenterfester, konfirmationer og bryllupper,« siger Kim Møller Hansen, der er formand for SUFOI. 

Fugle, insekter og stjerneskud

De flyvende lanterner, som er en af grundene til de mange henvendelser, har form som en cylinder og er oftest lavet af rispapir. I bunden kan man antænde et stykke vat, som er væddet i brændbart væske. Når man tænder ild til vattet, dannes der varm luft, som får cylinderen til at svæve. 

»På en mørk himmel udsender ballonen et orange lys, der ser ud til at blinke, og det kan derfor ligne et eller andet, der flyver rundt, og som man ikke ved, hvad er, og så er det, at folk reagerer,« siger Kim Møller Hansen.

Det er dog ikke udelukkende de flyvende lanterner, der er grunden til de mange henvendelser om UFO’er på himlen. Også fugle, insekter, stjerneskud, drager og lys fra fly kan overbevise danskerne om, at de har oplevet liv fra det ydre rum, fortæller Kim Møller Hansen. 

»Det er stort set alting, der bevæger sig på himlen, der kan få folk til at tro, at de ser noget mystisk. Men vi bliver snydt, fordi vores sanser ikke er gode nok, og fordi vi ikke er i stand til at bedømme afstande og højder. Og når vi så ikke kan finde en forklaring, så tror vi straks, at det er noget mystisk som f.eks. en UFO,« siger Kim Møller Hansen. 

Ingen tegn på rumfartøj

Selvom Skandinavisk UFO Information dagligt modtager observationer om UFO’er, er foreningen på ingen måde overbevist om, at der er tale om tegn på liv fra det ydre rum. 

»Vi har ikke stødt på nogen observationer endnu, hverken i Danmark eller i udlandet, som viser tegn på rumfartøj. I de fleste tilfælde er der en naturlig forklaring på observationerne,« siger Kim Møller Hansen. 

Da UFO foreningen begyndte i 1957, så man dog anderledes på situationen. 

»På daværende tidspunkt var vi overbeviste om, at jorden fik besøg, og foreningens ædleste formål var derfor at overbevise andre om det samme. Men med tiden er vi blevet klogere,« siger Kim Møller Hansen. 

Læs også:

Hemmelige UFO-filer afsløret

Hele verden hoppede rumvæsen-historie