Kursuslystne københavnere får nye online færdigheder

file0001423771801

Kurser i skat på nettet og undervisning i e-boks så man kan klare det hjemmefra. Det er noget af det, man kan lære hos “Digital Københavner”, og efterspørgslen er stor, siger Mikkel Helge Lund, der er projektleder på “Digital Københavner”.

Deltagende biblioteker:

– Københavns Hovedbibliotek

– Sundby Bibliotek

– Kulturhuset Islands Brygge

– Øbro Jagtvej Bibliotek

– Kulturstationen Vanløse

– Husum Bibliotek

– BIBLIOTEKET Rentemestervej

– Tingbjerg Bibliotek

– Nørrebro Bibliotek

– Valby Kulturhus.

Link til kursusplan her.

Fingrene bevæger sig over tasterne, de “digitale københavnere” er til kursus i digital post. Der er fyldte kursuslokaler, og kurserne møder stor opbakning. I efteråret har “Digital Københavner” udvidet deres kursusplan og tredoblet antallet af kurser i digital post, for at kunne følge med. Det er Københavns Biblioteker, der står for projektet og alle kurserne er gratis.

– Det tordner frem, siger projektleder Mikkel Helge Lund.

Han uddyber, at især i 2013 steg antallet af kursister med lynfart, og det samme niveau ser de nu i 2014. I 2013 var der samlet 2000 kursister. Derfor har de valgt at udvide programmet og inddrage et nyt bibliotek, nemlig Tingbjerg, der ligger i det nordvestlige København:

– Det er jo et område hvor man kan have en forventning om, at der er nogen, som har brug for undervisning i digital post, siger han.

Den seneste statistik viste, at kurserne er næsten fyldte. I gennemsnit er der 8,6 deltagere på kurserne, hvor der i alt er plads til ti. Sådan forklarer Mikkel Helge Lund. Tilbuddet er for alle, både unge og gamle, men der er selvfølgelig mange ældre, der benytter det.

Læs også: Ældresagen efterlyser oplysning om fritagelse fra digital post

Den kommende digitalisering fylder selvfølgelig også meget, og deadlinen d. 1. november har også bidraget til tredoblingen af undervisning i digital post, siger han.

– Målet er, at de ældre bliver tilmeldt digital post og lærer at bruge det, siger Margit Bjerre, der underviser i kurser på Københavns Hovedbibliotek.

Man er jo i den grad nægtet adgang i samfundet, hvis ikke man forstår sig på nettet.

Margit Bjerre, bibliotekar og underviser på “Digital Københavner” kurser.

Trygge rammer

– Vi forsøger at skabe tryghed om alt det digitale, så de mestrer det, siger Margit Bjerre.

Kurserne er med til at få mange til at tilmelde sig digital post, da de bliver hjulpet på kurset, så de derhjemme bare skal logge på, forklarer hun.

I “Digital Københavner” har man valgt at lave meget små hold, så alle får fingrene igang på tasterne. Der er altid flere undervisere når der er praktiske øvelser, så alle kan få hjælp med det samme og overvinde de små problemer.

– Så føler de, at de rykker sig hver gang, siger hun.

Der er også flere, der tager kurserne flere gange for at føle sig helt sikre, uddyber hun.

Målet er selvfølgelig at få så mange borgere så muligt på digital post, men vi har også en etisk forpligtigelse til at sikre at de borgere, der virkelig ikke har evnerne til at være på digital post skal hjælpes til at fravælge det, siger hun.

Læs også: København frygter tyveri af ældres nøgler

Den digitale ekskludering

Susanne Nyboe, formand i Ældre Sagens Lokalforening i Valby, synes også, at det er godt, at der bliver taget initiativer, for at de ældre skal få det lært. Det er vigtigt, at alle dem, der kan lære det, kan få muligheden. Samtidig lægger hun vægt på, at der stadig er et stort problem i den gruppe, der ikke kan lære det eller har råd til en computer.

– Der vil altid være en gruppe, der ikke kan, siger hun.

Internettet og det digitale ændrer sig hele tiden, og derfor vil der forsat blive stillet krav til de ældre om at lære nye ting. Tingene forandrer sig jo undervejs.

– Det er ligesom en elastik, siger hun.

Det udvider sig hele tiden. Det er ikke statisk, og det er derfor ikke nok bare at lære det nu, uddyber hun.

Margit Bjerre fremhæver også, at det er meget ekskluderende for de ældre ikke at være på nettet.

– Man er jo i den grad nægtet adgang i samfundet, hvis ikke man forstår sig på nettet, siger hun.

Det er både en motivation for de ældre for at deltage i kurserne, men samtidig føler de sig også presset, uddyber Margit Bjerre.