Ældre: Nye regler for sort arbejde gavner

Skatteminister Peter Christensen (V) har planer om at lempe reglerne for sort arbejde i småtingsafdelingen, og det vækker glæde hos landets ældre.

Skatteminister Peter Christensen (V) har planer om at lempe reglerne for sort arbejde i småtingsafdelingen, og det vækker glæde hos landets ældre.

Hvis forslaget går igennem, vil de fremover kunne tjene op til 10.000 kroner om året på at gøre rent og lave havearbejde for andre, uden at skattefar kommer efter dem.

– Det er en rigtig god idé. Mange pensionister tjener kun meget små beløb gennem deres folkepension, og det vil være rart for dem at kunne forsøde tilværelsen med 5000-10.000 kroner om året, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen og fortsætter:

– Samtidig er der en masse mennesker, som til daglig er travlt optaget på arbejdsmarkedet, der nu får en chance for at få løst nogle opgaver derhjemme, som de ellers ikke ville få løst.

Han forudser, at muligheden for at arbejde skattefrit også vil betyde, at nogle ældre i højere grad vil holde sig i gang og komme ud blandt andre.

– Og så er grænsen nem at huske. Ingen kan være i tvivl, når lempelsen lægger op til et enkelt beløb på 10.000 kroner om året, siger Bjarne Hastrup.

Mens landets pensionister således kan se frem til skattefrit at tage pudsekluden eller hæksaksen med på arbejde, så tror Håndværksrådet ikke på, at de nye lempelser for alvor vil få bugt med sort arbejde i Danmark.
Foruden lettelsen til pensionisterne vil skatteministeren afkriminalisere vennetjenester, ligesom børn under 16 år ikke skal betale skat, når de tjener penge ved at lufte hunde, passe børn eller lignende.

Men det er helt andre midler, der skal til, hvis sort arbejde skal bekæmpes i Danmark, mener politisk chef i Håndværksrådet, Frank Korsholm, der kalder forslaget "en gratis omgang".

– Ministeren tilpasser jo bare lovgivningen til den virkelighed, som allerede eksisterer, siger Frank Korsholm.

Han opfordrer i stedet ministeren til at indføre en ordning, som er brugt i Sverige, hvor boligejere kan trække halvdelen af udgifterne til håndværkernes arbejdskraft fra i skat ved dokumenteret hvidt arbejde.

– Det ville virkelig tage fat om sort arbejde og den nye udfordring i form af østeuropæisk arbejde, som er i kraftig stigning i Danmark, og som hverken betaler skat eller moms, siger Frank Korsholm.

Regeringen har på forhånd flertal for forslaget, da både DF og Liberal Alliance støtter udspillet, som vil koste 50 millioner kroner i tabte skatteindtægter.

/ritzau/