Lægers it-bekymringer preller af på Venstre

Regeringspartiet Venstre afviser lægers kritik af omstændige it-systemer

Regeringspartiet Venstre afviser lægers kritik af omstændige it-systemer

Sundhedsordfører i Venstre, Birgitte Josefsen, har ikke forståelse for læger, der klager over bøvlede it-systemer, som stjæler tid fra selve patientbehandlingen. Heller ikke Overlægeforeningens ønske om at ansætte flere lægesekretærer, der kan hjælpe til med det administrative it-arbejde, bliver imødekommet.

»Det handler om at udnytte ressourcerne på den bedste måde. Vi skal da ikke i 2011 have en sekretær til at rende i hælene på hver eneste overlæge, der så skal skrive alt ned, hvad lægerne siger. Det kræver ikke den store kunnen og kunst at logge ind og ud af diverse systemer. Det bliver lægerne nødt til at forholde sig til,« siger Birgitte Josefsen.

Det, som flere læger og Overlægeforeningen har sagt, er, at op mod halvdelen af lægernes arbejde går med at logge in og ud af alskens it-systemer. It-systemerne kan ikke ”tale” med hinanden, og printere kan ikke finde de rigtige ip-adresser. Det går ud over patientbehandlingen og skaber dårligt arbejdsklima, siger de.

Venstre sender aben videre
Birgitte Josefsen mener ikke, at det er statens opgave at sørge for, at it-systemer bliver implementeret korrekt.

»Det er den enkelte region, der skal sikre, at man har noget værktøj, der fungerer, og det passer ikke, når regionerne siger, at de ikke har penge nok til at indføre it-systemer, der virker,« siger hun.

I Region Hovedstaden er Regionsrådets formand, Vibeke Storm Rasmussen (A), klar over problematikken, men hun understreger, at der er behov for mange penge til at løfte opgaven.

»Det er lettere sagt end gjort at løse problemerne. Vi er i gang med nogle meget store udviklingsprocesser, som vil gøre mange ting lettere, men som også gør, at der bliver merarbejde, når vi kvalitetsopskruer. Vi er i gang med noget udvikling, og det kunne man godt bruge mange flere penge på. Og dem ville man formodentlig give, hvis der var tale om andre sektorer,« siger Vibeke Storm Rasmussen.

Tag tyren ved hornene
Hos SF er man ikke i tvivl om, hvor ansvaret skal placeres.

»Der er store problemer med it-systemerne, og det er politisk forkasteligt, at Lars Løkke Rasmussen i sin tid som sundhedsminister, og derefter Jacob Axel Nielsen og Bertel Haarder ikke har villet tage tyren ved hornene ved at sætte fokus på, at vi skal have et EPJ-system (Elektronisk Patient Journal-system, red.), som kan kommunikere i hele landet.
Det har vi i realiteten ikke haft. Problemerne med it er velkendte, og det er kun et spørgsmål om at få dem løst,« siger Jonas Dahl, sundhedsordfører i SF.

Men SF’s udmelding gør ikke indtryk på Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.

»SF har det jo med at sige ét og gøre noget andet,« siger hun

 Læs også:

It-rod giver danskerne dårligere behandling
Sæt velfærdsarbejderne fri