Tiltalte i terrorsagen: Jeg ønskede ikke at blive involveret

Foto: Kim Bach, Wikimedia Commons
Et blomsterhav foran synagogen i Krystalgade efter angrebene d. 14. februar 2015. Foto: Kim Bach, Wikimedia Commons

I dag var det den 24-årige IA, der stod for skud i retten. IA har boet i Mjølnerparken hele sit liv og har kendt Omar El-Hussein, siden han kunne gå. Han forklarer, at han også har et godt forhold til de andre tiltalte:

– Vi er alle brødre, lyder det fra vidneskranken.

Fakta: Terror i København, 2015

– Lørdag d. 14. februar 2015 omkring klokken 15.30 angreb Omar El-Hussein Krudttønden på Østerbro i København, hvor der blev afholdt debatmøde om ytringsfrihed.

– Her deltog blandt andre den svenske tegner Lars Vilks, der har lavet en satiretegning af profeten Muhammed.

– Instruktøren Finn Nørgaard dræbes og fire betjente såres.

– Lidt efter midnat angriber Omar El-Hussein synagogen i Krystalgade. Her bliver den jødiske vagt Dan Uzan dræbt og to betjente såret.

– 05:52 natten til mandag skyder og dræber politiet Omar El-Hussein på Nørrebro i København.

Det var IA der lånte en grå hættetrøje til Omar El-Hussein, efter han havde skudt mod Krudttønden. IA fortalte, at han ikke vidste, hvorfor Omar El-Hussein ville låne en trøje af ham. Han spurgte ham heller ikke.

Læs også: Tiltalte hang ud med Omar mellem de to angreb

På en overvågningsvideo der bliver vist i retten, kan man se, at Omar El-Hussein har den sorte sæk med gerningsvåbnet med ind i opgangen, da han skal låne en trøje af IA. Man kan også se, at han har den med ud af opgangen igen, da han går.

IA påstår, at han ikke har set den sorte sæk med den lange genstand i. Han fortæller også, at han ikke undrede sig, da det var normalt, at Omar gik rundt med et kæmpe koben.

Efter IA og Omar El-Hussein har forladt IAs opgang, går de mod Bispebjerg Station, hvor Omar El-Hussein smider sin sorte jakke i en skraldespand. Jakken er senere fundet med Omar El-Husseins DNA på.

Da anklageren spørger IA, hvorfor han ikke spurgte ind til, hvad Omar El-Hussein havde gang i, hvorfor han skulle låne hans trøje, hvad der var i plastiksækken, og hvorfor han smed sin jakke i skraldespanden, siger han:

– Jeg afhører ikke mine brødre. Vi ved alle sammen godt, at vi går rundt og laver nogle ting, men vi blander os ikke i hinandens sager. Desuden var Omar altid stille. Hvis man spurgte ham, hvad han havde lavet, svarede han ikke, fortæller IA.

Da de fire tiltalte mødes lidt senere i Mjølnerparken, finder IA ud af, hvad der er sket på Krudttønden. Efter det begynder IA at lægge to og to sammen, og han begynder at mistænke Omar El-Hussein for at have gjort det. IA spørger derfor en af de andre tiltalte MR til råds, fordi han er bekymret over, at han har lånt trøjen til Omar El-Hussein.

– Jeg ønskede jo ikke at blive involveret, fortæller IA fra vidneskranken.

MR skulle efterfølgende have beroliget IA og sagt:

– Bare rolig. Du vidste det jo ikke.

Det var kun Muhammedtegneren der skulle dø

Ligesom en af de andre tiltalte BH forklarede i fredags, tager IA også afstand fra Omar El-Husseins handlinger men ikke fra ham som person.

Da de fire tiltalte snakker med Omar El-Hussein efter angrebet, virker han irriteret over, at hans mission ikke lykkedes. Missionen om at dræbe muhammedtegneren Lars Vilks.

– Det var ikke meningen, at han skulle have dræbt Finn Nørgaard. Omar sagde: Han skal bare dø ham der tegneren, forklarer IA fra vidneskranken.

IA fortæller også, at Omar El-Hussein ikke fortalte de andre, hvad han havde tænkt sig at gøre fremadrettet. IA formodede bare, at han enten ville gemme sig eller stikke af til Syrien. IA fortæller, at han ikke kunne forestille sig, at Omar El-Hussein kunne finde på at gøre mere. Han havde som sagt kun givet udtryk for, at han ville ramme Muhammed-tegneren.

Da anklageren spørger IA, om hvorfor han ikke meldte Omar El-Hussein til politiet, giver IA det samme svar som de andre Brothas:

– Jeg stikker ikke mine brødre.

IA fortæller Omar El-Hussein, at han er irriteret over, at han har fået ham til at låne sig en trøje, fordi han ikke ønsker at være involveret. Til det skulle Omar El-Hussein have svaret:

– Det har jo ikke noget med jer at gøre. Det er kun mig, husker IA at Omar El-Hussein sagde.

Derefter forlader Omar El-Hussein gruppen.

– Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle se ham igen. Det er unormalt, at en person der har begået sådan en handling bare går frit rundt. Politiet var jo i gang med den største menneskejagt efter ham, fortæller IA.

Herefter går tre af de fire tiltalte på den famøse netcafé Power Play, hvor de tiltalte og deres omgangskreds efter sigende hang ud hver dag.

Læs også: Efter terrorangreb: Politielever frygter for deres sikkerhed

Anklagemyndigheden kan se, at IA har søgt på Lars Vilks på google. Det indrømmer IA også, at han har, men han forklarer, at det var fordi, han ikke vidste, hvem han var. Han var nysgerrig efter at se, hvad det var for nogle tegninger, han havde lavet, siden Omar El-Hussein ville slå ham ihjel.

Dagens retsmøde gik ud på at få bekræftet, hvor den tiltalte IA, som sad i vidneskranken i dag, befandt sig lørdag d. 14. Februar 2015, dagen hvor Omar El-Hussein dræbte to mennesker og sårede syv politifolk.

Det er en langsommelig proces at se de samme grynede overvågningsbilleder igen og igen. Da tre af de fire tiltalte var sammen det meste af dagen d. 14. februar 2015, ser man stort set de samme overvågningsbilleder, hver gang en ny tiltalt bliver forhørt. Det kræver tålmodighed fra alle. De tiltalte, deres forsvarer, dommerne, nævningene og tilskuerne.

Det er meget få nye informationer, der slipper ud på den ottende dag i retssagen. De tiltalte skal dog have lov til at svare hver for sig.

Det står nu klart, at de fire tiltalte vidste, at det var Omar El-Hussein, der stod bag angrebet på Krudttønden og drabet på Finn Nørgaard uden at melde ham til politiet.

Det er dog stadig uklart, om nogle af de fire tiltalte vidste, at Omar El-Hussein ville slå til igen. Denne gang ved synagogen i Krystalgade hvor han endte med at dræbe Dan Uzan og såre to betjente.

Retssagen fortsætter d. 27. april 2016. Dommen forventes at falde i slutningen af september måned.