Lundins ekskone: Dokumentar hjælper mig tilbage til livet

En reflekterende Mariann Poulsen, Screenshot fra dokumentaren ‘Morderen på den hvide hest’

Mariann Poulsen blev landskendt i 2008, da hun blev gift med massemorderen Peter Lundin. De blev skilt kort tid efter brylluppet, men fortiden har fulgt Mariann Poulsen lige siden. I mandags viste DR3 for første gang dokumentarfilmen ‘Morderen på den hvide hest‘.

I dokumentaren medvirker tre personer: Mariann Poulsen og kæresten Brandur Johansen samt Tobias Schultz, der var journalist på Ekstra Bladet, da de dækkede historien med Mariann Poulsen. Dokumentaren fortæller deres side af historien, der i 2008 tog medierne med storm, da Mariann Poulsen blev gift med massemorderen Peter Lundin.

– Jeg valgte at medvirke i dokumentaren, da det har det været rigtig svært at komme videre i livet efter alt det, der skete i 2008. Først blev jeg fuldstændig lagt ned af Ekstra Bladet og BT, og det der skete i den efterfølgende tid, gjorde det utrolig svært at komme tilbage til livet, siger Mariann Poulsen.

Symbolsk var det som at blive voldtaget igen og igen, fordi jeg blev dømt ud fra en historie, der ikke var min egen. Derfor følte jeg, at nu var det nok, nu tager jeg selv hånd om min historie. Hvis du skal dømme mig og have de her fordomme, så gør det i det mindste ud fra min egen version.
Mariann Poulsen, Peter Lundins ekskone og hovedperson i dokumentaren ‘Morderen på den hvide hest’

Det har ikke kun været Mariann Poulsen og hendes kæreste, der har haft svært ved at vende tilbage til dagligdagen. Parrets datter, der på daværende tidspunkt var fem år, har også mærket den stigmatisering og fordømmelse, som hendes mor og deres familie har været udsat for.

En anden grund til, at Mariann Poulsen valgte at medvirke i dokumentarfilmen, var den modstand, hun mødte på samtlige studier, efter hun blev landskendt. På en uddannelse blev hun indirekte bedt om at udeblive fra undervisningen, og på andre studier var der ingen, der ville skrive opgave sammen med hende, så snart de fandt ud af, hvem hun var.

– Symbolsk var det som at blive voldtaget igen og igen, fordi jeg blev dømt ud fra en historie, der ikke var min egen. Derfor følte jeg, at nu var det nok, nu tager jeg selv hånd om min historie. Hvis du skal dømme mig og have de her fordomme, så gør det i det mindste ud fra min egen version, siger Mariann Poulsen.

Modtagelsen er gået over alle forventninger

Siden dokumentarfilmen blev vist på DR3 i mandags, har Mariann Poulsen fået utallige henvendelser fra folk på de sociale medier.

– Jeg har fået et utal af beskeder både i indbakke og som kommentar fra kendte og ukendte, som har set dokumentaren og er blevet berørte af at se den. Så det har været lige det, jeg ville opnå med dokumentaren. Det har overgået alle forventninger, og jeg er så evig taknemmelig for alle beskederne og hver eneste like, det er ikke noget, vi har oplevet før, siger en glad Mariann Poulsen.

Især Mariann bliver ved med at møde mennesker, som genkender hende eller finder ud af, at det var hende, der giftede sig med Peter Lundin. Det fylder stadigvæk i hendes bevidsthed og i hendes mulighed for at føle, at hun kan leve et liv som alle mulige andre.
Peter Hammer, redaktør på DR3 og en af personerne bag dokumentarfilmen

Og selvom de fleste kommentarer har været positive beskeder til Mariann Poulsen og hendes familie, så har der også været nogle, der måtte erkende, at de var lidt for hurtige til at dømme hende i første omgang.

– Der har været folk, som indrømmer, at de havde de her fordomme, men som efter dokumentaren bliver nødt til at gribe i egen barm igen, fortæller Mariann Poulsen.

Mariann Poulsens historie er stadig relevant

En af personerne bag dokumentarfilmen er Peter Hammer, redaktør på DR3. På trods af de mange år, der er gået siden Mariann Poulsen var gift med Peter Lundin, mener han stadig, at historien er relevant.

– Især Mariann bliver ved med at møde mennesker, som genkender hende eller finder ud af, at det var hende, der giftede sig med Peter Lundin. Det fylder stadigvæk i hendes bevidsthed og i hendes mulighed for at føle, at hun kan leve et liv som alle mulige andre. Og det, synes jeg, gør, at der er en anledning til at fortælle historien. Den ligger langt tilbage, men den lægger spor op til nu, og der er ting at lære af det nu, siger Peter Hammer.

Dokumentaren har været længe undervejs, men det var der flere grunde til. På DR3 ville man sikre sig, at Mariann Poulsen og hendes kæreste, der i flere år har været i mediernes søgelys, fik en bedre oplevelse med medierne denne gang.

– Det var et meget langt forløb, hvor vi brugte lang tid på at tale sammen og prøve at finde et fælles fodspor, både for hvad der var interessant for en dokumentar og var til at leve med for hende og Brandur, siger Peter Hammer.

I tidslinjen nedenfor kan du få et overblik over Peter Lundins kriminelle liv og kontakten til Mariann Poulsen.