Matchfixing i FC Roskilde: En ’lortesag’ med fatale konsekvenser

FC Roskilde har haft rigeligt at tænke over siden maj. Foto: FC Roskilde Instagram

Rygterne om, at ansatte fra FC Roskilde skulle være involveret i en matchfixing sag, der har forbindelse til Tyskland, har haft mange negative konsekvenser for klubben. Både økonomisk og sportsligt blev det en helt ny hverdag, der ventede klubben.

Den 13. maj 2019 vil for altid være en dag, der vil blive husket i FC Roskilde. Historien om, at tre-fire spillere fra FC Roskilde havde været i involveret i en matchfixing-sag, så sit lys i medierne.

Carsten Salomonsson, ejer af FC Roskilde, kalder sagen for en ’lortesag’ for klubben, der har haft alvorlige konsekvenser for FC Roskilde, på trods af ingen er blevet kendt skyldig i sagen.

Læs også: Frivillige fodboldtrænere får trusler: ”Han ville tæske mig”

– Det har betydet noget for alt i klubben. Spillerne, miljøet og økonomisk har det betydet rigtigt meget. Sponsorer er gået, sponsorer har været svære at få. Eftersom man har udtalt sig, at der har været sket noget i klubben, uden at komme med beviser og navne. Det vil give rygter, der har negative konsekvenser, siger Carsten Salomonsson.

Ejeren henviser til Christian Lønstrups (daværende FC Roskilde træner) anonyme beskyldninger imod få konkrete spillere fra FC Roskilde.

FAKTABOKS: SAGEN KORT

13. maj: Daværende cheftræner, Christian Lønstrup, anklager flere af sine spillere for at være involveret i en matchfixing-sag.

14. maj: FC Roskilde går i gang med at undersøge sagen. samtidig suspenderer klubben Christian Lønstrup.

29. maj: Carsten Salomonsson bekræfter over for bold.dk, at Lønstrup har indleveret en opsigelse som træner i klubben.

5. juni: Dansk Idrætsforbund melder FC Roskilde til politiet i forbindelse med matchfixing. Det oplyser Midt- og Vestsjællands politi.

3. juli: Dansk Idrætsforbund finder ikke grundlag for at køre en matchfixingsag mod FC Roskilde. Politiet efterforsker dog stadig sagen, og spillerne risikerer stadig straf.

Sportslige konsekvenser

Sportsligt stod FC Roskilde over for de to vigtigste kampe i sæsonen. Kampene var afgørende for, om klubben skulle spille 1. division eller 2. division i den kommende sæson. Både økonomisk og prestigemæssigt har det kæmpe konsekvenser, om klubben spiller i 1. division eller 2. division.

Carsten Salomonsson mener også, at de florerende rygter har haft betydning på det sportslige plan.

– Der var en trykket stemning i truppen. Truppen bestod af 24 spillere, men kun tre spillere blev beskyldt for matchfixing. Da navnene ikke kom frem i beskyldningen, følte samtlige 24 spillere sig skyldig i et eller anden format, siger Salomonsson.

Læs også: Fodboldvold: Nudging løste hærværkshelvede i fodboldtoge

FC Roskilde overlevede i 1. divisionen i sommers og spiller på ny om overlevelse i Danmarks anden bedste række. Det er dog med en ny træner, nye folk i trænerstaben og mange nye spillere, efter flere opsigelser i klubben i sommers.

Søren-Mikael Hansen, der er sportsredaktør på Politiken, tror på, at sagen har givet klubben fremtidige begrænsninger rent sportsligt.

– Det bliver vanskeligere for klubben at hente spillere, end det tidligere har været, fordi klubben nu er forbundet med matchfixing, vurderer Søren-Mikael Hansen.

Sportsredaktøren har svært ved at spå om, hvor lang tid imaget hænger ved klubben. Det afhænger meget af, hvordan sagen ender, mener han.

Matchfixing skal til livs

Selvom sagen har haft negative konsekvenser for klubben, har klubben ikke undgået pressens spørgsmål omkring sagen eller prøvet at tie sagen ihjel.

– Matchfixing er det værste for sporten. Lad os få det her til livs. For spillere, frivillige og alle involverede i sporten, er matchfixing det værste der kan ske, konstaterer Carsten Salomonsson.

Tidligere har man set lignende sager i klubberne Hvidovre og FC Vestsjælland. De sager er dog ikke endt ud med sanktioner af klubberne eller anden straf.

Svært at gardere sig mod lignende sager

Ejeren mener ikke, at klubben kan gøre nogle tiltag, der vil forhindre lignende sager.

– Det har ikke noget med klubben at gøre. Det er nogle medarbejdere, der muligvis har gjort et eller andet. Det vil svare til, at nogle medarbejdere i Danske Bank stjal nogle penge. Der kan banken heller ikke gøre noget, siger Carsten Salomonsson.

Søren-Michael Hansen bakker Salomonsson op. Han mener dog, at man kan prøve at begrænse det ved klassiske tiltag.

– Det er svært at gøre noget ved. Man kan benytte sig af gammeldags overvågning af spillerne, men hvis nogle rigtig gerne vil snyde, er det svært at opfange, siger sportsredaktøren.

Sådan gjorde vi:
Historien om matchfixing rullede ud i medierne tilbage i maj. Idéen kommer efter, at journalisten var på FC Roskilde stadion ugen forinden og overhørte nogle snakke om sagen.