Mere end bål og snobrød: Spejdergruppe skaber fællesskab for børn med særlige behov

Spejderne i Special Forces får f.eks. et bål-mærke, når de lærer at tænde bål. 
Foto: Michael Dreves

Der er stille ved de store græsmarker omkring Gurredam Spejdercenter. Det er søndag, og klokken er ved at være 10. I det fjerne kommer små tropper løbende.

Det er Special Forces, der rykker ind.

Det gør de faktisk hver anden søndag. I Helsingør bliver der nemlig afholdt nogle helt særlige spejdermøder.

Special Forces er en spejdergren med én overordnet mission: At skabe et trygt fællesskab for børn, der har svært ved at være i de sociale rammer i traditionelle spejdergrupper.

Det kan eksempelvis være børn med ADHD eller forskelliger former for autisme.

– Vi synes jo, at dét at være spejder er for alle. Også børn, der er udfordrede på den ene eller den anden måde, siger spejderleder Michael Dreves, der i sin tid tog initiativ til at starte Special Forces.

Læs også: Landsforeningen Autisme: »Forældre råber og skriger på hjælp, men de får sjældent den hjælp, de har brug for«

Når spejderne i Special Forces mødes, lærer de om helt simple spejderfærdigheder på markant mindre hold end spejdergruppens øvrige spejdergrene.

Det gælder alt fra at hugge brænde og tænde bål til at snitte redskaber og bage snobrød – alt sammen tilpasset børnenes forskellige niveauer, interesser og behov.

Først og fremmest handler det dog om den gode oplevelse.

– De skal kunne være lige præcist som de er, og vi skal ikke lave om på dem – vi skal bare give dem nogle oplevelser, forklarer Michael Dreves.

Behov for andre fællesskaber

Special Forces’ spejdermøder har fundet sted siden 2023.

Inden da oplevede Michael Dreves som spejderleder i 1. Helsingør Spejdergruppe, at nogle børn havde sociale udfordringer med at indgå i de eksisterende spejdergrupper.

– Jeg snakkede selvfølgelig med forældrene om det. Og dét, der var tankevækkende, var, at de tydeligvis havde haft den slags samtaler før, fortæller han.

Mere om Special Forces

  • Special Forces er en del af 1. Helsingør Gruppe, Det Danske Spejderkorps, der har eksisteret siden 1936
  • Helsingør Kommune har støttet spejdergruppen økonomisk. Tilskuddet gik blandt andet til hængekøjer og tavler, der har vakt stor glæde blandt børnene
  • Al arbejdskraft i spejdergruppen er frivillig

Særligt disse samtaler med forældrene gav Michael Dreves indtrykket af, at der var et større behov for alternative former for fritidsfællesskaber.

Derfor gik han videre med sin spirende idé om at oprette den nye spejdergren.

Jens Holten Lützhøfts søn har autisme og er én af de spejdere, der har været med siden begyndelsen. Noget, der har skabt stor glæde hos sønnen, og som han derfor ønsker at sprede budskabet om.

Derfor er han netop begyndt at sprede budskabet på diverse Facebook-grupper i Helsingør og på skoler for børn med særlige behov. Noget, der har skabt større opmærksomhed om konceptet og bragt flere børn til spejdermøderne.

– De her børn kan have svært ved at skabe kontakt til andre børn uden for skolen – og i det hele taget have en fritidsaktivitet. Derfor kan Special Forces skabe gode rammer for et fællesskab, hvor børnene samtidig får noget frisk luft, fortæller han.

Når jeg ser tre spejdere, der ikke kender hinanden og normalt er meget indadvendte, som bare sidder og skraldgriner ovre i en af hængekøjerne – så synes jeg virkelig, vi har nået det, vi gerne vil give
Michael Dreves, initiativtager for Special Forces

Stærkt fællesskab blandt forældre

Spejderne i Special Forces har altid en ledsager med, der kender barnet godt – eksempelvis sin mor eller far.

Og selvom hensigten med en ledsager er at skabe et trygt rum for børnene, har sammenholdet blandt forældrene også vist sig at være værdifuldt.

– Man kan virkelig mærke, at forældrene opbygger et fællesskab. De kan udveksle erfaringer, og det giver supermeget, siger Julie Bredsdorff, der er frivillig i spejdergruppen.

Det stærke bånd mellem forældrene er også noget, Jens Holten Lützhøft kan genkende som far til én af Special Forces-spejderne. Her fremhæver han særligt en god forståelse for hinanden, hvor flere forældre står med nogle af de samme udfordringer.

Udfordringerne kan være så simple som at komme ud af døren. Derfor er idéen, om at børnene ankommer med en tryg ledsager, en stor del af succesen, mener Jens Holten Lützhøft.

Læs også: Musikken er blevet et fristed for elever med autisme

– Jeg tror egentlig, den største udfordring ligger i dét at komme i gang. Det tog mig et år at overtale min søn til at starte til spejder. Til gengæld oplever jeg nu at få glade børn hjem, når de har været derude, fortæller han.

Netop de positive oplevelser, store smil og glade børn er noget, der glæder initiativtageren.

– Når jeg ser tre spejdere, der ikke kender hinanden og normalt er meget indadvendte, som bare sidder og skraldgriner ovre i en af hængekøjerne – så synes jeg virkelig, vi har nået det, vi gerne vil give, fortæller Michael Dreves.

Special Forces mødes hver anden søndag (ulige uger) fra klokken 10 til 12 på Gurredam Spejdercenter.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev bekendt med Special Forces via et Facebook-opslag, hvorefter journalisten kontaktede Jens Holten Lützhøft, afsenderen af opslaget, som blev interviewet telefonisk. Derudover kontaktede journalisten bestyrelsen via mail, hvilket resulterede i telefoniske interviews med Michael Dreves og Julie Bredsdorff.

Leave a Reply

Your email address will not be published.