Mænd dør af arbejdsløshed

En fyreseddel kan få fatale konsekvenser for mænd. Mister de deres job, har de 40 procent større risiko for at dø, før de bliver 50 år.

En fyreseddel kan få fatale konsekvenser for mænd. Mister de deres job, har de 40 procent større risiko for at dø, før de bliver 50 år.

Alkoholmisbrug og tidlig død. Det er konsekvensen for mange af de mænd, der mister deres arbejde. Det viser en Ph.d.-afhandling fra Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

»Når mændene mister deres job, har de 40 procent større risiko for at dø, før de bliver 50 år. Jo flere gange, de mister et job, og jo længere tid, de er arbejdsløse, jo større er risikoen også for, at de får alvorlige alkoholproblemer,« siger Margit Kriegbaum, der har lavet undersøgelsen og i dag forsvaret sin Ph.d.-afhandling.

Hun har fulgt 8365 mænd fra københavnsområdet og har blandt andet undersøgt, hvilke konsekvenser, tabet af et job har haft for deres helbred. Og konklusionen er klar – fyresedlerne har haft store konsekvenser.

Mændene mister deres identitet

Det kommer ikke bag på mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet. Hans undersøgelser viser, at arbejde har en meget positiv påvirkning på mænds selvværd og helbred.

»Selvom de fleste husholdninger efterhånden har to forsørgere, så er det stadig meget vigtigt for mænds identitet at være hovedforsørger. Så når de mister deres arbejde, mister de også en stor del af deres identitet,« siger han.

Hvis mændene skal lære at håndtere arbejdsløsheden bedre, skal der ifølge Kenneth Reinicke ændres på hele det maskuline ideal og forestillingen om, hvordan en ‘rigtig mand’ er.

Undersøgelsen viser, at det ikke kun er alkohol men også rygning, mændene får problemer med, når de mister deres arbejde.

Læs også Enlige mænd bliver indlagt oftere
Læs også 2.900 færre er arbejdsløse