Mænd giver kvinder lyst til jagt

Mændenes hang til at skyde dyr lokker kvinderne til at kaste geværet over skulderen og gå med i skoven. Det viser en ny undersøgelse.

Mændenes hang til at skyde dyr lokker kvinderne til at kaste geværet over skulderen og gå med i skoven. Det viser en ny undersøgelse.

Det er mændene, der frister kvinderne til at hoppe i det grønne jagttøj. Det viser en ny undersøgelse, som er lavet af Jagt- og Skovbrugsmuseet og Kvindemuseet. Halvdelen af de kvindelige jægere går ofte eller kun på jagt med deres kæreste eller ægtefælle, og hovedparten af kvinderne siger, at det først og fremmest er mændene, som inspirerer dem til at hæve geværet.

I Danmarks største jagtforening, Hørsholm og Omegns Jagtforening, oplever de tendensen.

»Hos os er det cirka 70 procent af kvinderne, der bliver tiltrukket af jagt, fordi de kender en mand, der dyrker det. Det drejer sig især om far eller kæreste,« siger Max Elbæk, der er formand i foreningen.

Han fortæller, at der i løbet af de sidste ti år er kommet mange flere kvindelige medlemmer i klubben, selvom der stadig er en massiv overvægt af mænd.

Kvinderne vil være med

Ifølge Karen Sjørup, der er forsker i køn og ligestilling på Roskilde Universitet, bliver kvinderne fristet af mændenes jagtinteresse, blandt andet fordi de vil være en del af deres fællesskab.

»Hvis man lever i et ligeligt parforhold, så er der måske nogle kvinder, der bliver fornærmede eller frustrede over, at mændende tyer til sådan et fællesskab. Det vil de også være en del af. Derfor siger de til deres mænd, at det er mere naturligt, at de er sammen og deler interesser,« siger hun.

Pernille Hede-Nielsen har haft jagttegn i et år. Hun fortæller, at hun sjældent går på jagt med andre kvinder. Det var de nære mandlige relationer, der inspirerede hende til at tage geværet på ryggen.

»Jeg blev nysgerrig, fordi jeg havde hørt om de gode ture, som min far og lillebror havde. Min bror fortalte om, hvor spændende det var og om samværet. Han forsøgte ikke at tvinge det ned over hovedet på mig, men jeg synes det lød sjovt og lidt ekstremt,« siger hun.

Hun besluttede sig derfor for at tage jagttegnet med sin daværende kæreste, så de kunne gå på jagt sammen.

 Kvinder og jagt:

  • 171.000 danskere har et gyldigt jagttegn.
  • Det er dog stadig kun 5,5 % af alle jægere, der er kvinder.

Læs mere:

Flere kvinder vil på jagt

Hver 13. jæger er kvinde