Helt unge piger kan nu komme på sommerlejr for at styrke deres selvtillid. Normalt er Projekt S et tre-måneders selvudviklingsforløb, hvor man mødes i et dansestudie på Nørrebro i København en gang i ugen. Efter at have kørt projektet i lidt over et år har stifteren Linn Tornholm valgt at videreudvikle konceptet og starte en sommerlejr for piger i alderen 10-16 år.
Mobning og ensomhed er nogle af de temaer, som pigerne får talt om i projektet.
En sommerferie kan ofte blive meget lang for de unge piger, og det er derfor, Linn Tornholm nu har valgt at oprette en sommerlejr:
– Mange af de piger, der går til Projekt S, mangler både aktiviteter i hverdagen og i ferien. Vi har talt en del om ensomhed, og jeg har fået et indtryk af, at de her piger især mangler nogle aktiviteter i ferien, fortæller Linn Tornholm, der står bag projektet.
Læs også: Malene skifter briller og bøjle ud med muskler og selvtillid
Den 24-årige nordmand blev færdig med sin bachelor i Global Nutrition & Health på professionshøjskolen Metropol i januar. Udover sin uddannelse har hun flere års erfaring med træning, undervisning og sundhedsfremme blandt børn og unge, og i fritiden arbejder hun som frivillig hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser.
Om Projekt S:
- Projekt S er et 3-måneders selvudviklingsforløb for piger i alderen 10-16 år, der kombinerer fysisk aktivitet med undervisning, dialoger og gruppeaktiviteter.
- Navnet Projekt S stammer fra de fire hovedfokuspunkter: Selvtillid, selvværd, sundhed og styrke.
- Projekt S går ind for at være forebyggende mod urealistiske mål og kvindelige kropsidealer, og vil opbygge et positivt selvbillede hos unge piger.
- Sommerlejren finder sted 25.-29. Juli 2016, kl. 9-15 på Blågårdsgade 37, Nørrebro.
Linn Tornholm startede projektet som en modreaktion på det, hun omtaler som et skønhedshysteri:
– Jeg mener, at alle piger til en vis grad kan mærke presset om at skulle leve op til et helt urealistisk krav omkring udseende og vægt, fortæller den 24-årige Linn Tornholm.
Professor: Der er brug for det
Ifølge Karen Wistoft, som er professor på Danmarks Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, er der et stigende behov for at styrke både pigers,- men også drenges selvtillid. Derfor mener hun, at der helt klart er et behov for initiativer som Projekt S’ sommerlejr.
– Rigtigt mange unge i alderen 14-18 år har brug for at få styrket deres selvtillid. De mangler redskaber til, hvordan man kan lære at tro på sig selv. Hvordan man lærer at få tillid til den person, man er, det man står for, og det man gerne vil, siger Karen Wistoft.
Da pigerne kæmper med selvværdsproblemer i forvejen, ser Linn Tornholm det som en stor fordel, at det ikke er en sommerlejr i traditionel forstand, hvor man tager langt væk hjemmefra, overnatter i lejren, og er væk fra familien i en hel uge af gangen. Det er vigtigt, at pigerne kan tage hjem til sig selv og være i trygge rammer efter en lang dag med selvudvikling:
– Tryghed er utrolig vigtig, specielt når det handler om de her sårbare emner. Der bliver virkelig sat gang i nogle tanker, så det er godt, at de kan tage hjem til sin mor og far og måske få snakket nogle af tingene igennem, siger initiativtageren om sommerlejren.
Piger helt ned i 11-års alderen har fortalt mig om, hvordan de kigger på kropsbilleder på Instagram som en motivation til at spise sundt og træne. Det skræmmer mig
Linn Tornholm, stifter af sommerlejr for unge piger
Det ville være for meget af det gode og for overvældende for pigerne, hvis de ikke kunne komme hjem om aftenen og få noget ro på og lidt tid for sig selv:
– Jeg tror, det ville være rigtig svært at have fokus på selvværdet, hvor der virkelig bliver skabt nogle refleksioner hos hver enkelte pige og så samtidig have overnatninger. Det tror jeg simpelthen ville blive for grænseoverskridende, forklarer Linn Tornholm.
Unge drenge kæmper også med selvtilliden
Idéen til Projekt S udsprang, fordi Linn Tornholm igennem tidligere sundhedsprojekter oplevede, at piger helt ned i ni-års alderen omtalte deres kroppe på en negativ måde. Hvis én enkelt pige går rundt med disse tanker og begynder at sige dem højt, spreder det sig hurtigt i omgangskredsen, og det får dermed veninderne til at spørge sig selv, om der så også er noget i vejen med dem, mener Tornholm.
Læs også: Mystisk mobbetendens kan være på vej til Danmark
– Min opfattelse er, at udseende og kropsbillede fylder meget allerede fra en ung alder. Unge bliver konstant bombarderet med kost og motionsråd over de sociale medier. Piger helt ned i 11-års alderen har fortalt mig om, hvordan de kigger på kropsbilleder på Instagram som en motivation til at spise sundt og træne. Det skræmmer mig, siger Linn Tornholm.
Professor Karen Wistoft deler samme opfattelse som Linn Tornholm:
– Det er bekymrende, at rigtigt mange piger og drenge i øjeblikket har denne her ringe selvtillid, de kan ikke helt finde ud af, hvad det er, de gerne vil, og hvordan de skal tro på sig selv, siger Karen Wistoft.
Læs også: En ny generation af ekstreme kvinder
Karen Wistoft understreger, at det ikke kun er unge piger, der kæmper med selvværdsproblemer. Drengene kæmper i lige så høj grad med deres selvtillid. Grunden til, at drenge ikke er velkommen i Projekt S endnu, er, at de unge piger har nemmere ved at åbne op og tale om de sårbare emner, når de kun er piger samlet.
– Jeg er slet ikke i tvivl om, at drenge også har brug for et Projekt S i drenge version. Men det kræver bare, at man har en mandlig rollemodel, de kan spejle sig i. Jeg tror, at det vil være rigtig svært for drengene at relatere sig til mig, på samme måde som det måske kan være svært for mig at relatere mig til dem. Det er hovedårsagen til, at jeg ikke har valgt at påtage mig den opgave. Men selvfølgelig håber jeg, at der kommer nogle lignende projekter for drenge, forklarer Linn Tornholm.
Sommerlejren foregår i uge 30, og der er 15 pladser.