Nye vagter skal skabe mere tryghed i Greve Kommune

Hundige Stationsområde er en af de steder tryghedsvagterne vil gå i starten. Dog varetages selve S-toget af DSB’s tryghedsvagter. Stationen ligger tæt på Greve Bibliotek.

Der kommer snart nye ansigter – og uniformer – på gaden i Greve Kommune. Fra 10. april 2025 vil man nemlig kunne møde to kommunale tryghedsvagter.

De nye vagter skal være med til at gøre op med utryghed i kommunen.

Selvom der allerede findes forskellige initiativer for at øge trygheden i kommunen, kan tryghedsvagterne ifølge Marc Genning noget nyt. De er nemlig kommunalt ansatte vagter, der udover deres vagtkort også har et særligt ‘tryghedsvagtkort’.

– Det er uddannet personale, der er vant til konflikthåndtering. Det er personale, som kommer til at være i tættere samarbejde med politiet, end hvad der er er normalt for natteravnene, siger Marc Genning, byrådsmedlem for Venstre i Greve Kommune.

Han er også formand for Plan- og Tryghedsudvalget, som har valgt at lave en forsøgsordning med tryghedsvagter indtil starten af 2026. Tryghedsvagterne skal efter planen gå rundt på offentlige steder i kommunen. Det sker både torsdag, fredag og lørdag i tidsrummet 15.00 – 24.00.

De nye tryghedsvagter vil ifølge Marc Genning indgå i tæt samarbejde med både andre aktører og politiet.

– Tryghedsvagterne er en del af en national forsøgsordning på tre år.
– Den giver kommunen lov til at ansætte særlige kommunale tryghedsvagter til steder i kommunen med fokus på utryghed.
– De skal opretholde den offentlige orden.
– Tryghedsvagterne kan foretage optagelser af folk, der eksempelvis bryder loven. Disse optagelser kan i nogen tilfælde overdrages til politiet.
– Tryghedsvagterne skal bære en særlig uniform og have et tryghedsvagtkort.
– Klager over tryghedsvagterne skal behandles af kommunalbestyrelsen.
Læs mere her: Folketinget, Forslag til lov om ændring af lov om vagtvirksomhed

Bibliotek måtte lukke

Tryghedsvagterne har ikke faste ruter. Ifølge Marc Genning vælges områderne løbende på baggrund af deres erfaring og information fra samarbejdspartnere. De kommer derfor til at bevæge sig rundt i kommunen.

Det er da heller ikke sikkert, hvor borgerne i kommunen først kan møde dem. Selvom de ikke har ruter, fortæller byrådmedlem Marc Genning om nogle af de første steder, der bliver prioriteret.

De skal blandt andet rundere bibliotekerne og stationerne i kommunen.

– Vi har et bibliotek ved Hundige Station og et i Tune. Det, sammen med vores stationsområder, er nogle af de steder vores tryghedsvagter vil starte med at være. Dette er på baggrund af, at der ofte har været episoder med utilpassede unge, der skaber utryghed for andre”, fortæller Marc Genning.

Utrygheden har ifølge Marc Genning tidligere resulteret i, at et af bibliotekerne har måttet lukke for deres selvbetjening.

Sagen er tidligere dækket af Netavisen.

Hundige, der ligger i Greve Nord, er da også et af de steder der står ud. Undersøgelsen blev foretaget som et online spørgeskema og er foretaget af Greve Kommune i 2022. Spørgeskemaet blev sendt til alle over 15 år i Greve Nord, samt 1000 borgere i resten af kommunen.

Her følte 89% sig trygge i resten af Greve Kommune, mod kun 72% i Greve Nord. I resten af Greve Kommune var den største grund til utryghed indbrud, mens det i Greve Nord var unge der samles i grupper og aggressiv kørsel.

Læs også: Greve Bibliotek styrker sikkerheden efter uro og hærværk

Gode råd forsinket

Greve Kommune tilslutter sig en gruppe af få kommuner, som har gjort brug af forsøgsordningen. Men de er ikke de første.

I Københavns Kommune har der nemlig været tryghedsvagter siden midten af juli 2024. Her går de rundt onsdag til lørdag kl. 18-02 i Indre By og kl. 20-04 på Indre Nørrebro. Deres primære opgaver at reagere på utrygskabende adfærd, ved eksempelvis at gå i dialog og konfliktnedtrappe.

Og det er, ifølge enhedschef for tryghedsvagterne i Københavns Kommune Sine Jochumsen, gået rigtig godt.

“De har en del konflikter, hvor de konfliktnedtrapper og sørger for at folk ikke slås.”, siger enhedschef Sine Jochumsen.

Hun nævner at tryghedsvagternes egne oplevelser, er at folk respekterer dem og lytter når de retter henvendelse.

Der er endnu ikke kommet nye tryghedsundersøgelse fra Københavns Kommune siden starten af tryghedsvagt-projektet. I tryghedsundersøgelse fra 2024 var det 93% af de adspurgte beboere i Indre By og 82% af de adspurgte på Indre Nørrebro, der følte sig trygge.

Ifølge Sine Jochumsen, har det at starte en ny enhed ikke været helt let. Derfor kommer hun også med nogle råd, som hun gerne selv ville have haft sidste år.

“Det tager tid at få godkendt tryghedsvagterne, fra politiets side, og i det hele taget at rekruttere fordi der jo ikke er nogen der har den uddannelse fra start”, siger Sine Jochumsen.

De gode råd kommer dog lidt for sent. Selvom vagterne er fundet, gennem et samarbejde med Vagtteam DK, bliver starten udskudt. Det er sket grundet ventetid på tryghedsvagtkortene.

Derfor er datoen for tryghedsvagternes start også rykket fra den originale 1. April 2025 til 10. April 2025.

Læs også: Nyt partnerskab i Greve skal gøre livet surt for indbrudstyve

Hvad gjorde vi: Gennemlæsninger af dagsordninger til byrådsmøder for Plan – og Tryghedsudvalget i Greve Kommune (særligt d. 2. februar 2025 og d. 25. marts 2025), førte til en opdagelse af, at Greve Kommune nu tilslutter sig den nationale prøveordning om kommunale tryghedsvagter. Gennem yderligere læsninger af lovforslaget (L70, fremsat d. 22 marts 2022) og politiets hjemmeside om ‘Kommunal Tryghedsvagt’,  fandt journalisten mere info om tryghedsvagter og tryghedsvagter i Greve.  Derefter lavede journalisten et telefoninterview med Marc Genning, der er formand for Plan- og Tryghedsudvalget. For at få en parallel med en anden kommune, valgte jeg at lave et interview med Københavns Kommune, som var de første til at indføre tryghedsvagter. Her lavede jeg et telefoninterview med enhedschef Sine Nyhold Jochumsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.