Det er “integration på speed”: Men nu får værtsfamilier kun en 50’er per dag for at huse ukrainske flygtninge

De tre ukrainske børn på billedet ankom den 27. marts til Greve sammen med deres mor og farmor. De venter stadig på kunne komme i institutioner, men heldigvis deler Mette-Sophie Lassens datter gerne legerummet. Børnenes mor ønsker ikke, at deres navne skal frem. (Foto: Ellen Gade Kristensen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En særlov for ukrainere har givet kommunerne mulighed for, at kompensere værtsfamilier med op til 500 kroner per flygtning per dag for at huse ukrainske flygtninge. Som den eneste kommune har Greve tilbudt det maksimale beløb på 500 kroner.

I fredags blev særloven forlænget til at gælde frem til efter påske. Det har fået Greve Kommune til at revurdere beløbet. Fremover vil kommunen udbetale et noget mindre beløb. Nu lyder beløbet på på 50 kroner i kompensation per flygtning per døgn til de mest basale behov.

”Vi kan stadig have dem boende”

Fakta om “Ukrainerloven”

  • Særloven, som også bliver kaldt ukrainerloven, trådte i kraft 17. marts og gjaldte frem til den 4. april. Nu forlænges den til efter påske.
  • Ukrainerloven skal sikre opholdstilladelse til ukrainske flygtninge.
  • Den skal gøre det lettere for ukrainere at træde ind på arbejdsmarkedet og for ukrainske børn at få adgang til skoler og dagtilbud i kommunerne.
  • Muligheden for at kompensere borgere, der huser ukrainske flygtninge, er en del af særloven. Flere kommuner – heriblandt København – har fravalgt muligheden.

Kilde: Udlændinge- og integrationsministeriet

I Greve bor Mette-Sophie Lassen med hendes datter og kæreste i hus. I en lidt over en uge har de huset en ukrainsk familie på fem, der består af en mor, hendes tre børn og svigermoren. Den ukrainske familie har ikke ønsket at stille op til et interview, men har godkendt at historien bringes.

For Mette-Sophie Lassen vil det nye beløb dog ikke sætte stopper for hendes indsats.

– Vi kan stadig have dem boede. Jeg vidste jo godt, at der var en usikkerhed i forhold til, hvad der ville ske, fortæller hun.

For højt eller for lavt

Familien ankom til Greve den 27. marts, og Mette-Sophie Lassen modtog derfor de 500 kroner per flygtning per dag i en uge. Hun syntes selv, at det beløb var højt sat og har heller ikke brugt alle 500 kroner på dem hver dag. Derfor ser hun også ændringen i tilskuddet som en udligning.

– 500 kroner var højt, men 50 kroner synes jeg er lavt. Men nu får jeg jo lidt af begge dele. Havde det været 50 kroner hele vejen igennem, så synes jeg, at det havde været lavt. Men altså, vi har pladsen, fortæller hun.

For Mette-Sophie går udgifterne blandt andet til mad og overtøj. Men hun understreger, at udgifterne også handler om mere end kost og logi. I weekenden blev den ukrainske familie glædeligt overrasket med en tur i svømmehalen.

“Det er jo integration på speed”

Mette-Sophie Lassen er ledig og en stor del af hendes tid går på at hjælpe den ukrainske familie.

Efter påske er det forventeligt, at 35.000-40.000 ukrainere vil være flygtet til Danmark. Behovet for privat indkvartering er derfor stort.

Og Mette-Sophie Lassen ser også tydelige fordele ved at priortere den private indkvartering.

– Det er jo integration på speed, når man bliver huset privat. Der er enormt mange ting i vores samfund, som fungerer helt anderledes. Det kan være en stor hjælp, at der altid er nogen, som man kan spørge om det ene eller det andet, siger hun.

Læs også: Ukrainere får tiltrængt mødested i Hvidovre

Borgmester: Økonomien må ikke stikke af

Særlovens forlængelse og økonomiske usikkerheder fik på mandagens byrådsmåde den 4. april, Greve Kommune til at genoverveje beløbet på de 500 kroner.

Fra Greves Borgmester Pernille Beckmann (V) lyder det, at det nedsatte beløb til 50 kroner per flygtning per dag har været en økonomisk nødvendighed, da der hverken er kendskab til antallet af fordrevne ukrainere, som kommer til Greve Kommune eller en eventuel kompensation til kommunen.

– Vi er nødt til at tænke os rigtig godt om, hvis ikke vores økonomi skal stikke af, siger borgmesteren.

Forlængelsen af særloven skete fredag den 1. april og gælder frem til en lovændring, som hastebehandles i Folketinget efter påske. Pernille Beckmann (V) fortæller, at kommunen har måtte revurdere sin stilling i kølvandet på forlængelsen.

– Nu er beslutningen blevet gjort permanent i et større omfang, og derfor har vi valgt at tage politisk stilling til det. Det havde vi ikke før, siger hun.

Forskel i kommunernes hjælp

Der er stor forskel på, hvor meget andre kommuner udbetaler. TV 2 har afdækket, at beløbene varierer mellem 0 og 500 kroner. Pernille Beckmann forklarer, at beløbet på 500 kroner kom sig af, at det var en midlertidig beslutning.

– Vi står i en situation, hvor vi bygger broen, mens vi går på den. Beslutningerne er lige så svære for os som for alle andre, og der skal man lige finde ud af, hvad der egentlig er op og ned i det her. Vi valgte at læne os op ad det aktstykke, der kom, fordi at det var en midlertidig beslutning, fortæller hun og henviser til det aktstykke i særloven, der tillader kommunerne at give 500 kroner i kompensation pr. flygtning pr. dag.

Spørgsmål om ret og rimeligt

Selvom beløbet på de 50 kroner kan virke som en stor ændring sammenlignet med de 500 kroner, er Greve Kommune langt fra ene om niveauet af udbetalingen. De fleste kommuner ligger i overvejende grad mellem 50 og 200 kroner.

Læs også: Kunstnere donerer værker til fordel for ukrainske flygtninge

For Greves borgmester Pernille Beckmann (V) har beslutningen om beløbet i sidste ende været et spørgsmål om, hvad der er rimeligt at leve for.

– Det er et spørgsmål om at finde et niveau, som er ret og rimeligt og som man kan leve for og have flygtninge boede for, siger hun.

Greve Kommune kender til i alt 59 flygtninge, som er fordelt ud til 15 private værtsfamilier. Heraf er 38 voksne og 21 børn.

Sådan gjorde vi: Idéen til historien opstod ud fra journalistens egen undren vedrørende Greve Kommunes håndtering af ukrainere, der er flygtet fra krigen i Ukraine og nu befinder sig i kommunen. Referater fra byrådsmøder og borgere fundet via Facebook-grupper bidrog til at danne overblik over situationen. Herfra var det muligt at finde frem til relevante kilder. Pernille Beckmann (V) blev interviewet telefonisk og Mette-Sophie Lassen fysisk.