Populær Påskecup genopstår: Skal score penge til presset håndboldklub

Hillerød HK’s Påskecup er ikke uden betydning for klubben og for byen. For eksempel har hele Danmarks Mikkel Hansen tidligere gæstet stævnet.
Foto: Hillerød Håndboldklub

Det er ikke kun på kirkebænken eller omkring frokostbordet, at genopstandelsen fejres disse dage. I Hillerød Håndboldklub genopstår den populære Påskecup og erstatter corona-feber med håndbold-feber.

Sidst Hillerød lagde halgulv, by og frivillige til den tre dage lange håndboldfest var tilbage i 2019, inden de velkendte corona-restriktioner lagde en dæmper på indendørsidrætten.

I Hillerød Håndboldklub måtte man i 2020 og 2021 skimte langt efter glade, svedige håndboldspillere og kaffedrikkende forældre, da den store Påskecup måtte lade livet til den globale virus.

Nu samles byen igen på tilskuerrækker og håndboldbaner i påskedagene, men de seneste par års aflysninger har været hårde for klubben. Påskecuppen udgør nemlig omkring 30 procent af indtægterne i klubben, fortæller Christian Thoft, der er formand i Hillerød Håndboldklub. Det er vigtige økonomiske ressourcer at gå glip af to år i træk, og det har medført en række konsekvenser.

– De seneste par år har været lidt trælse, fordi man ikke har kunne vifte med ørerne, da der ikke rigtig har været noget at rykke rundt med, så vi glæder os til, at der kommer en lille smule overskud, så vi kan bruge det på vores medlemmer, siger han.

Denne tendens mærkede den tidligere formand i Hillerød Håndboldklub Maria Højer Nannberg også tydeligt. Hun sad på formandsposten ved de seneste to aflysninger af Påskecuppen.

– Det har været noget af en rutchebane. Man regner med, at Påskecuppen giver en indtjening på cirka 500.000 kroner, og denne indtjening er tænkt 100 procent ind i klubbens drift. Altså var vi i overhængende fare for konkurs, siger hun.

De udeblevne indtægter har gjort ondt, og frustrationen er også at mærke på Christian Thoft.

– Hvis vi kun skulle leve af de kontingenter, som medlemmerne indbetaler, så ville det ikke blive så sjovt, siger han.

Ifølge Christian Thoft oplevede klubben et fald i antallet af medlemmer gennem de seneste to år. Og den tendens er ikke unormal. I 2021 oplevede man på landsplan en nedgang fra 104.422 til 98.217 medlemmer, oplyser Dansk Håndbold Forbund på deres hjemmeside.

Formand i Håndbold Region Øst, Troels Hansen, understreger også Påskecuppens betydning i Hillerød Håndboldklub.

– Hillerød Påskecup har selvfølgelig en økonomi for ikke kun Hillerød Håndboldklub, men også for de omkringliggende klubber, så ja, de seneste aflysninger har da haft en kæmpe indvirkning, og det har de i særdeleshed på Hillerød, siger han til NetAvisen.

Påskecuppen betyder desuden meget for fællesskabet, og et af klubbens primære mål er at give de unge mennesker oplevelser og sjove dage.

– Det er jo fint nok, at man løber og har det sjovt gennem ugen, når man træner, men det er jo sådan noget som Påskecuppen, hvor man er sammen med kammeraterne i tre dage i træk, sover sammen, spiser sammen, hygger sig sammen og spiller noget håndbold sammen, der virkelig giver noget, så det er alfa og omega, at vi kan få det i gang igen, siger Christian Thoft.

Læs også: Nedtrykte håndboldbørn: »I år bliver julen virkelig trist«

Mirakel og trofaste medlemmer

Når det kommer til klubbens overlevelse, har især to ting været afgørende. Maria Højer Nannberg fortæller, at en lokal, afdød “Hillerød-mand” og håndboldentusiast videregav en arv på en million kroner til Hillerød Håndboldklub, hvilket betød, at klubbens konkurstrussel aftog.

Derudover har klubben de seneste to år nydt godt af en massiv opbakning fra dens medlemmer, da flere lod deres betaling til Påskecuppen blive i klubben frem for at få det tilbagebetalt.

På ni skoler indlogeres 2.100 deltagere fordelt på 200 hold. De skal spille over 500 kampe i 13 haller, og 600 frivillige er på tæerne under cuppen.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom af Påskecuppens betydelige, lokale størrelse samt en tidligere historie, der gør opmærksom på aflysningerne af Påskecuppen. Derfra udsprang vores interesse i mulige konsekvenser for Hillerød Håndboldklub og Hillerød by i forbindelse med aflysningerne og håndteringen heraf. Interviewet med klubbens nuværende formand er udarbejdet telefonisk, og interviewet med klubbens tidligere formand er udarbejdet skriftligt. Kommentarer fra formanden i Håndbold Region Øst er hentet telefonisk.