Så er spritbilisterne på banen

Kig dig grundigt for, inden du går over vejen i det gode forårsvejret, for sommeren og foråret er højsæson for fulde bilister - og de tager ikke hensyn

Kig dig grundigt for, inden du går over vejen i det gode forårsvejret, for sommeren og foråret er højsæson for fulde bilister – og de tager ikke hensyn

Foråret og den glade sommer er på vej, og mange danskere skal derfor ud og nyde det gode vejr med venner og familie. Der bliver måske også drukket en kold øl eller to, men så heller ikke flere, for en øl for meget kan resultere i et trafikuheld.

Faktisk er problemet med spiritusen så stort, at alkohol er kåret til at være en af de største dræbere i trafikken. Spiritusen er skyld i hvert fjerde trafikdrab, og der sker flest spritulykker i foråret og om sommeren.

»Det der typisk sker om sommeren er, at man sidder og hygger sig i haven eller ved stranden og, så tænker man ikke over, at man har fået lidt for mange, men sætter sig alligevel bag rattet,« siger civilingeniør Stig Hemdorff, der er ansvarlig for ulykkesstatistikken ved Vejdirektoratet.


Stive mænd bag rattet

Det er mændene, som løber guldmedaljen, når det kommer til spirituskørsel. Og mod al forventning så er det ikke kun den unge mand, der sidder bag rattet i sin lirede BMW med en Somersby i hånden, som danskerne skal frygte, men også den midaldrende mand, der nyder en fyraftensøl for meget.

»Der er langt, langt, langt flere mænd, der kører spirituskørsel end kvinder, ti gange så mange. Traditionelt er det de unge og de midaldrende mænd, som kører spirituskørsel. De unge kører mest spirituskørsel i weekend, og de midaldrende kører spirituspåvirket efter arbejdstidsophør,« siger trafikforsker Tove Hels fra DTU.

Sommertid er dræbertid
Sommeren er generelt en farlig tid for folk i trafikken, for antallet af trafikdrab og uheld er størst i heden. Og alkoholen står ikke alene med skylden. Både fart og varme hjælper også til at øge dødstallet.

Så følg politiets råd og pas på farten og drop alkoholen, hvis du skal køre.
 
 

Læs også:

Derfor kører mænd mere råddent

Forårskåde bilister er livsfarlige