Sådan beholder vi titlen som verdens lykkeligste

Opskriften på lykke, er blandt andet et godt familieliv. Foto: morgueFile
Opskriften på lykke, er blandt andet et godt familieliv.
Foto: morgueFile

Bedre arbejdsliv, mere familieliv, mindre arbejdsløshed og flere penge på lommen. Det er nogle af de punkter, vi skal fokusere på i Danmark for at beholde titlen som det lykkeligste folkefærd i verden. Det mener Bent Greve, professor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

Flere andre nordiske lande er nemlig ved at indhente os i lykkelighed. Det viser blandt andet en undersøgelse, som OECD lavede i maj 2013, hvor danskernes livstilfredshed var faldet fra en 1.- til en 5. plads.

Vi skal bakke op om det velfungerende demokrati, vi har i Danmark.

Meik Wiking, direktør for Institut for Lykkeforskning.

Og selvom vi igen i år har vundet titlen som det lykkeligste land i verden, er der flere faktorer, der tyder på, at vi kan miste vores 1. plads. Det hænger blandt andet sammen med den økonomiske krise.

”Vi har siden den finansielle krise haft en lang periode, med negativ økonomisk vækst, og vi har haft mange, som i længere perioder har stået uden for arbejdsmarkedet,” fortæller Bent Greve.

Større ulighed

Bent Greve peger også på, at en af grundene til den dalende lykke også kan være den stigende økonomiske ulighed.

”Vi er blandt de lande i EU, hvor uligheden er vokset mest de sidste 10-12 år, og man kan sagtens forestille sig, at Norge ligger øverst næste gang, hvis vi forstsætter den negative udvikling,” siger Bent Greve.

Læs også: Ledige køber oftere anti-depressiv medicin

Han mener derfor, at man skal sørge for, at den økonomiske ulighed ikke vokser yderligere i Danmark ved blandt andet at forhøje nogle af indkomstoverførslerne.

“Vi skal have mere gang i den økonomiske udvikling og vækst, fordi vi skal have gjort noget ved ledigheden, så færre går rundt og er konstant bekymrede for at være arbejdsløse,” siger Bent Greve. 

Institut for Lykkeforskning er enige

Meik Wiking, direktør for Institut for Lykkeforskning, siger også, at en mulig årsag er, at der idag er større økonomisk utryghed i Danmark, end der for eksempel er i Sverige og Schweitz. Det er fordi, blandt andet de to lande er kommet bedre ud af den økonomiske krise, end Danmark er. Derfor peger Meik Wiking på, at vi skal mindske arbejdsløsheden, for at beholde lykken.

Eksperternes bud på 6 ting, som fremmer lykken

  1. Et godt arbejds- og familieliv.
  2. Mindre ensomhed.
  3. Flere jobs og lavere ledighed.
  4. Større økonomisk og civil tryghed.
  5. Tillid mellem borgerne i samfundet og til det politiske system.
  6. En positiv økonomisk udvikling i landet.

Kilde: Bent Greve og Meik Wiking

”Det, at blive arbejdsløs, er en af de værste ting der kan ske for lykken – og det handler ikke bare om økonomi, det handler også om selvtillid og identitet. Mange af vores sociale relationer er jo fra arbejdspladsen,” siger Meik Wiking.

Lykken skal sikres i det sociale

For at vi i fremtiden kan bevare titlen som verdens lykkeligste folkefærd, mener Meik Wiking, at det er vigtigt at fokusere på de gode sociale relationer i civilsamfundet. Blandt andet skal vi fokusere mere på social isolation, så vi kan mindske antallet af ensomme.

Samtidig skal vi sikre, at danskerne føler sig trygge økonomisk. Og sidst, men ikke mindst, skal vi styrke tilliden i samfundet. Både mellem borgerne og til det politiske system.

Læs også: Derfor er danskerne så lykkelige

”Vi skal bakke op om det velfungerende demokrati, vi har i Danmark,” siger Meik Wiking afslutningsvis, og tilføjer: ”Og om vi så skulle miste førstepladsen og ligge på en tredjeplads, så er det vel også til at leve med.”