Sådan slår du arbejdsløshedskøen

Tusindvis af danskere står i øjeblikket uden for arbejdsmarkedet, og ofte kan kampen for at komme tilbage være hård og brutal - men sådan behøver det i

Tusindvis af danskere står i øjeblikket uden for arbejdsmarkedet, og ofte kan kampen for at komme tilbage være hård og brutal – men sådan behøver det ikke at være. Se eksperternes råd til, hvordan du sikrer dig et job.

Siden 2008 er der kommet 148.158 nye arbejdsløse til herhjemme. Derfor kender mange danskere også til frustrationen over ikke at kunne få et job. I disse krisetider får virksomheder ofte op mod 600 ansøgere til deres jobopslag, så derfor har ansøgerne svære vilkår. Men der er nogle helt konkrete råd, der giver en kortere vej til et job.

»Spil på alle heste. Søg bredt og udnyt dit netværk. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at man er jobsøgende, tværtimod bør man fortælle det til så mange som muligt,« fortæller Rekruteringskonsulent hos ASE, Mark Oxfeldt, der til daglig rådgiver ASE’s medlemmer i, hvordan de kommer tilbage på arbejdsmarkedet.

Og generelt gælder det om ikke at lade sig slå ud af afslag.

»Statistikken viser, at man skal have et vist antal afslag, før man får et job. Så tag det med oprejst pande, og sørg for at søge, søge og atter søge. Det er lidt lige som med en lystfisker; hvis du ikke har nogen snøre i vandet, så fanger du heller ikke nogen fisk,« siger jobcenterchef i København, Gunnar Dahlgaard.

Hold dig i gang
Psykolog Majken Blom Søefeldt fortæller desuden, at det gælder om at holde sig i gang. Man skal ikke falde hen, men sørge for at lave nogle energigivende ting og have faste rutiner, så man hver dag har noget at stå op for. Det kunne f.eks. være forskellige kurser, der samtidig kunne opkvalificere ens kompetencer.

Derudover gælder det om at erkende, at man er arbejdsløs og anskue det positivt.

»Snyd din hjerne til at betragt din arbejdsløshed som en positiv situation. Tænk, at du nu får muligheden for at evaluere dit arbejdsliv og for at se på, hvilken retning du vil i fremover,« siger Majken Blom Søefeldt. Hun siger endvidere, at de mennesker, der bliver fanget i en spiral af negative tanker, automatisk vil have svære ved at få job. Derfor skal hjernen tvinges til at tænke positivt.

Derudover gælder det om at lave nogle målrettede ansøgninger, hvis man vil ende i "ja-bunken" på virksomhederne. Max Oxfeldt siger, at en virksomhed typisk bruger 30 sekunder på hver ansøgning, så derfor gælder det om at være konkret fra start af i sin ansøgning.

CV betyder alt
De tre eksperter er også enige i, at ens CV er alfa og omega.

»CV’et er ens reklamesøjle over, hvad man kan – og er reelt det vigtigste redskab i kampen for at få job. Når man er arbejdsløs kan man lige så godt bruge tiden på at udbygge sit CV. Hvis du skal arbejde med computere, kan du f.eks. tage et it-kursus. Helt kort kan det siges, at man skal styrke sine kompetencer på de områder, man håber at komme til at arbejde indenfor,« siger Gunnar Dahlgaard.

Han siger videre, at man skal sørge for at få spredt sit CV ud til mange forskellige virksomheder, så de har dig i deres datebase, når de skal til at slå stillinger op. Det er også altid er en god idé at snakke med sin a-kasse eller jobcentrene. De er ofte villige til at hjælpe én med ens jobansøgninger eller andre praktiske ting, hvis det skulle være nødvendigt.

Generelt så er det vigtigt, at man som jobsøger tager skridtet fuldt ud, siger Mark Oxfeldt. Det er simpelthen ikke nok bare at skrive ansøgninger. Man bliver nødt til at opkvalificere sine evner, arbejde målrettet med at sende ansøgninger og bruge den tid, der kræves, på det. Hvis man opfylder alle disse ting, skal man nok få et job på et tidspunkt, lyder budskabet


Læs også

Dansk arbejdsløshed holdes kunstigt nede i Danmark

180.000 unge har kurs mod arbejdsløshed