Sådan undgår du at blive dum af dit drikkevand

Nu kan du se hvilke forbehold, du skal tage, hvis du skal være helt sikker på at dit drikkevand ikke indeholder sundhedsskadelige mængder af bly.

Nu kan du se hvilke forbehold, du skal tage, hvis du skal være helt sikker på at dit drikkevand ikke indeholder sundhedsskadelige mængder af bly.

Hvis dit drikkevand indeholder mere end 10 mikrogram bly per liter, kan det påvirke nervesystemet og forringe din indlæringsevne. I Sverige er der blevet fundet bly i flere vandhaner, og Netavisen har derfor lavet en guide til, hvordan du undgår at få for meget bly i dit drikkevand,

Tjek at din vandhane er VA-godkendt

VA står for vand- og afløbsinstallationer. En VA-godkendelse betyder, at vandhanen er tjekket for om den afgiver bly og cadmium.

”VA-godkendelsen er helt central, hvis du skal være sikker på, at vandhanen ikke afgiver bly,” siger Anne Marie Madsen, der er jurist i Miljøstyrelsen.

 
Lad være med at købe din vandhane i udlandet

Der må kun være vandhaner på det danske marker som er VA-godkendt. Hvis en vandhane ikke er godkendt er den ulovlig i Danmark.

Hvis du har købt vandhanen i udlandet, kan du tjekke her, om mærket er godkendt i Danmark.

Lad vandhanen løbe inden du drikker vandet

Hvis vandet har stået stille i længere tid, fordi hanen ikke er blevet brugt, kan vandet indeholde metaller.

”Det er en god ide, at lade vandet løbe lidt, så du undgår det vand, der har stået stille og måske indeholder bly,” siger Anne Marie Madsen. 

Hvis vandet er hårdt – og indeholder meget kalk – kan der især være risiko for høje mængder bly. Tjek hårdheden af dit drikkevand her.

 
Læs mere:

Bly er langt farligere end vi troede