Salget af interrail-billetter boomer

Togrejser er en mere interessant rejseoplevelse end flyvning, vurderer ekspert.
Foto: Ruben Bos, flickr.com

I en tid, hvor flybilletter bliver billigere og billigere, vinder alternative rejsemåder alligevel frem.

I 2018 blev der solgt hele 30 procent flere interrail-billetter, end der gjorde året før, oplyser DSB.

Og faktisk har billetsalget på interrail-billetter været stødt stigende siden 2015. I 2018 blev der solgt omtrent dobbelt så mange billetter som i 2015.

– Med det stigende fokus der er på bæredygtige rejser, så er der trend for, at folk nu gerne vil rejse med toget. Det at rejse med toget giver nogle andre oplevelser end at flyve, siger Aske Wieth-Knudsen, der er underdirektør i DSB.

Og det gælder både yngre og ældre. Selvom det største segment af interrail-rejsende fortsat er unge under 28, er den største procentmæssige stigning hos de ældre.

Det er fascinerende og håbefuldt at se, hvordan konturerne og markedet ændrer sig.
Martin Trandberg, forsker i turisme ved AAU

Danskere ændrer rejseadfærd

Der er en tendens til, at danskere aktivt arbejder for et mindre CO2-aftryk, vurderer Martin Trandberg Jensen, der forsker i turisme ved Aalborg Universitet.

– Jeg tror, vi er ved at se en ændring, i måden man tænker rejseformer på. Det er politisk motiveret at rejse på en mere bæredygtig facon. På det plan er interrail-fænomenet perfekt, siger Martin Trandberg Jensen.

Blandt de forskellige rejsetyper, ligger togrejser i bund, når det kommer til udledningen af CO2 per passager. Togrejser udleder per person omkring 37 gram CO2 pr. km, mens fly udleder 223 gram CO2 pr. km, viser tal fra Greenmatch.dk

– Det er fascinerende og håbefuldt at se, hvordan konturerne og markedet ændrer sig. Verden kan ikke blive med at forbruge flytransport, på det niveau den gør nu. Flysektoren eksploderer stadig. Det kan ikke blive ved, siger Martin Trandberg Jensen.

Læs også: Ekspert: »Delebiler vil fortsat være en parentes i miljøregnskabet«

EU promoverer togrejser

Sidste år lancerede EU rejseinitiativet DiscoverEU, som opfordrer unge til at opleve Europa gennem Interrail blandt andet gennem gratis billetter til unge. Martin Trandberg Jensen håber på, at EU’s initiativ kan ændre rejsekulturen, så flyveture bliver mindre populære.

– Det er interessant fordi EU’s projekt kan være med til at skabe en adfærdsændring. At unge, der fylder 18 år, bliver opfordret til at tage på Interrail, er en måde at disciplinere dem inden for alternative rejseformer, siger Martin Trandberg Jensen.

Martin Trandberg Jensen mener endnu ikke at togrejser er en konkurrent til flyvning, men han håber på at udviklingen inden for togrejser fortsætter.

Læs også: Flyrejser er Region Hovedstadens store CO2-synder

Sådan gjorde vi: Idéen udsprang fra, at jeg selv var på Interrail i 2018. Jeg skrev til DSB og spurgte om udviklingen i billetsalget efter EU’s initiativ. Efterfølgende lavede jeg telefoninterview med en ekspertkilde, og til sidst DSB som partskilde.