I Sierra Leone ser man med forsigtig optimisme frem til lørdag, hvor Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vil erklære det vestafrikanske land for ebola-frit.
Siden den voldsomme ebola-epidemi brød ud i starten af 2014, har over 11.000 mennesker mistet livet til den dødelige sygdom. Langt de fleste dødsfald skete i de tre vestafrikanske lande Liberia, Sierra Leone og Guinea. Guinea har stadig enkelte tilfælde, mens Liberia blev erklæret ebola-fri 3. september i år.
Ifølge WHO skal der gå 42 dage fra det sidst registrerede tilfælde, før et land officielt erklæres fri for ebola. Sierra Leones nedtælling startede sidst i september, da den sidste kendte ebola-patient blev testet negativ for virussen, og med mindre der registreres nye tilfælde, er ebola fra i morgen et indtil videre afsluttet kapitel i Sierra-Leone. Siden maj 2014 er 4000 mennesker døde af ebola i landet.
Slanger, skorpioner, ebola
Dina Bødker var selv i Sierra Leone fra december 2014 til februar 2015. Hun var udsendt som sygeplejerske af det danske beredskab i samarbejde med den humanitære organisation GOAL. Hun beskriver et land i kaos:
– Vi kom jo ned til et land, der ikke havde et sygehusvæsen, der fungerede. Der var meget plejepersonale og læger, der var døde på grund af ebola. Og de, der var tilbage, turde jo nærmest ikke at røre ved folk af frygt for at blive smittet, fortæller hun.
I Sierra Leone plejede og behandlede Dina Bødker ebola-patienter, og hun fortæller om en hverdag, hvor hun, udover ebola, også skulle sikre sig imod slanger og skorpioner. Varmen gjorde det desuden uudholdeligt at arbejde i den beskyttende beklædning i mere end en halv time af gangen. Liv og død var hverdag:
– Nogle dage udskrev vi patienter, og der var fest og glade dage. Andre dage kom der patienter ind, der var halvdøde allerede ved ankomsten til behandlingscenteret.
Lang vej igen
Selv hvis Sierra Leone som forventet bliver erklæret ebola-fri i morgen, er der stadig risiko for, at nye tilfælde kan opstå. Det skete i Liberia, hvor man i juni opdagede nye tilfælde efter at være blevet erklæret ebolafri i maj.
Ifølge programmedarbejder i Læger Uden Grænser Hanne Epstein, er Sierra Leone da også langt fra at være ude af krisen:
– De mange, der overlevede har også brug for medicinsk støtte, både fysisk og psykisk. Og det er noget, man ikke har erfaring med. Vi har aldrig før haft så mange mennesker, der har overlevet ebola. Men det viser sig, at der også efterfølgende kan komme nogle komplikationer, som man ikke har kendt til tidligere, siger hun. Det kan være ledsmerter, øjeinfektioner der kan medføre blindhed og psykiske men.
Og selv hvis Sierra Leone slipper helt af med ebola, er der mange andre sygdomme, der fortsat plager regionen. Under ebola-epidemien blev de trængt i baggrunden:
– Det man ser mest af på klinikkerne er ting som malaria, luftvejsinfektioner, kvinder der skal føde og tilfælde af diarré. Under epidemien holdt man op med at behandle mange af de her ting, fordi man ikke havde kapacitet til det, og fordi sundhedspersonalet var bange for at tage sig af andre patienter, fordi de havde symptomer, der kunne ligne ebola.
Læs også: Ebola tager penge fra bekæmpelsen af andre sygdomme
“Vi har ikke råd til at glemme”
Dina Bødker ser ikke umiddelbart lyst på fremtiden for Sierra Leone, der er et af verdens allerfattigste lande:
– Sundhedssystemet er helt nede på deres grædende knæ. Det er jo ikke et velfungerende land på nogen områder overhovedet. Det bliver et langt, sejt træk, og de er meget afhængige af frivillig hjælp fra organisationer i andre lande.
Men som Hanne Epstein understreger, kan man ikke tillade sig at være opgivende:
– Jeg synes det er vigtigt, at selv om den her epidemi er ved at være slut, at vi husker hvad der skete, og vi forbereder os på, at det ikke skal ske igen, selvom man ikke har så meget opmærksomhed på det. Vi har ikke råd til at glemme, hvor galt det gik denne gang.