Foråret er over os. Og det er fodbolden også. Og med forår og fodbold kommer sportsskaderne. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.
Men hvordan er man egentlig dækket ind, når man begiver sig ud på grønsværen?
Læs også: Kamp om frivillige tackler børns fodbolddrømme
Det korte svar er, at det er man slet ikke, siger Litten Posselt Olsen, ansat ved advokatfirmaet Advodan.
Den farligste sport i Danmark:
Fodbold er ifølge Statens Institut for Folkesundhed den farligste sport i Danmark.
Tallene stammer fra Ulykkesregisteret, som bliver lavet af Statens Institut for Folkesundhed, SDU.
Ulykkesregisteret har siden 1989 indsamlet data på sygehusene i Glostrup, Frederikssund, Esbjerg og Randers. Ulykkesregisteret dækker med disse 4 sygehuse ca. 12% af den danske befolkning og er i vidt omfang repræsentativt for befolkningen som helhed i relation til alder og køn.
Kilde: www.si-folkesundhed.dk
– Som udgangspunkt er der ikke nogen, man kan gøre ansvarlig, hvis man kommer til skade i en fodboldkamp, fortæller advokaten.
Det hænger sammen med de naturlige risici, der er forbundet med at dyrke sport, uddyber advokaten:
– Når man går i gang med at dyrke sport, er der en vis risiko forbundet. De skader som er en naturlig del af spillet, kan man ikke gøre andre ansvarlige for. Det vil sige, at hvis du bliver tacklet eller løber med hovedet ind i en modspiller, så er du selv ansvarlig for det.
Men hvad kan man så gøre for at kunne spille fodbold med ro i sjælen?
Læs også: Forsker: Fodbold-tvang er dårlig ide
Ifølge Litten Posselt Olsen skal man tegne en ulykkesforsikring, hvis man vil være dækket ind i forhold til sportsskader:
– Hvis du vil være dækket ind i de situationer, så kræver det, at du selv har tegnet en ulykkesforsikring.
Råd fra træneren
Jeg vil bestemt råde andre til at tegne en ulykkesforsikring. Jeg har faktisk allerde rådet en stor del af mine egne spillere til at tegne en.
Jesper Larsen, Træner i Mosede Boldklub.
I Greve Hos Jesper Larsen, træner i Mosede Boldklub, kan man genkende problemet med den manglende dækning.
Jesper Larsen har selv haft problemet inde på livet, da han i en ung alder fik en skade på grønsværen. Derfor har han efterfølgende fortrudt, at han ikke var mere forudseende:
– Personligt har jeg haft en del problemer med min ankel, og jeg har selv fortrudt, at jeg ikke havde tegnet en ulykkesforsikring inden min skade opstod.
Det har træneren taget konsekvensen af, og han råder nu sine spillere til at tænke sig om, inden de risikerer deres fremtidige form:
– Jeg vil bestemt råde andre til at tegne en ulykkesforsikring. Jeg har faktisk allerde rådet en stor del af mine egne spillere til at tegne en, lyder det fra træneren.