Højsæson for skilsmisser

Der er flere, der bliver skilt i oktober og november end i andre måneder.  Foto: Morguefile
Der er flere, der bliver skilt i oktober og november end i andre måneder.
Foto: Morguefile

Oktober og november har været de måneder, hvor flest danske par er blevet skilt de sidste fem år, viser tal fra Danmark Statistik. Det er udsigten til en mørk vinter, der presser mange par ud i skilsmissen allerede i efteråret.

– Det at gå igennem vinteren er bare hårdere, siger parterapeut Jeanne Holten Møller.

Der er blevet kortere fra tanke til handling, når det drejer sig om skilsmisse
Frederik Beyer, Center for Familieudvikling

Hun forklarer, at det ikke er tilfældigt, at der er flere, der bliver skilt i efteråret. Forældre vil ikke ødelægge julen for deres børn og bliver derfor skilt allerede i oktober og november eller holder sammen indtil foråret.

– Forældre i dag gør alt for, at deres børn skal få gode oplevelser. Man holder skansen, fordi det er jul, siger parterapeuten.

Skilsmisseraten veksler fast efter sæsonen. Det er et markant fald henover sommeren, hvor der er mere lys, plads, fred og ro til at få problemerne på afstand, mener  Jeanne Holten Møller.

Du kan blive skilt med nemID

Tallene ser ved første øjekast alarmerende ud for skilsmisserne i 2013.

– Det blev i efteråret 2013 gjort muligt at blive skilt på nettet med NemID, fortæller Frederik Beyer, der er informationsmedarbejder hos Center for Familieudvikling.

Han understreger, at tallene fra de tidligere år ikke har ligeså kraftige tendenser. Grunden til den pludselige stigning i oktober og november skyldes lovændringen og dens følger.

– Man kan altså forestille sig, at nogle af dem, som har gået med tanken, har haft svært ved at gøre alvor af det, nu måske sætter sig ned ved computeren efter et ophedet skænderi, og gør alvor af det. Der er blevet kortere fra tanke til handling, når det drejer sig om skilsmisse, siger Frederik Beyer.

Han forklarer, at skilsmisseraten i 2013 var en smule højere end de tidligere år, hvilket umiddelbart skyldes, hvor nemt det er blevet at blive skilt i Danmark.

Kigger man på 2012 er der også et flertal, der bliver skilt i efteråret.