Hvis du er en af de mange danskere, som oplever, at humøret og energien daler i takt med, at dagene bliver kortere, så skal du lære at få gang i lattermusklerne. Det mener latterterapeut Hanne Gottlieb, som hjælper nedtrykte med at finde smilet frem igen. Ifølge sundhedsguiden.dk oplever 2 ud af 3 danskere, at de mørke måneder tærer på det gode humør. Det er denne gruppe af danskere, Hanne Gottlieb mener, vil have godt af en omgang lattertræning.
”Hvis man er lav på energi og godt humør, kan det give en masse at tage på latterkursus. Der sker noget kemisk, når vi leer. Der bliver produceret nogle stoffer, som gør os glade,” fortæller hun.
Gottlieb fortæller, at det er uden betydning, om latteren er ægte eller forceret, for kroppen producerer de samme stoffer.
Nogle skal være påpasselige
Gottlieb påpeger, at hvis man går og er lidt trist, kan det være en god ide at kontakte formanden, eller latterpræsidenten som han kaldes, for den enkelte latterklub, før man dukker op til et kursus. For ”så ved klubben, hvem der kommer og kan bedre forstå, hvis personen er lidt tilbageholdende”. Selvom Gottlieb er stor fortaler for at bruge latteren til at komme vinterdepressionen til livs, gør hun opmærksom på, at det ikke virker lige godt for alle.
Vinterdepressionen er nemlig for fem procent af befolkningen alvorligere end et lettere nedsat humør. For disse personer er vinterhalvåret lig med en reel depression. Hér vil Gottlieb ikke anbefale de traditionelle latterkurser.
”Det kan være vældig deprimerende at være sammen med andre, der griner, hvis man er meget trist,” siger hun.
Til denne gruppe af befolkningen vil hun anbefale en-til-en coaching.
Latterkongen: Det ændrer dit livssyn
En af landets latterpræsidenter er Freddi Just Stude. Han kalder sig Latterkongen og er at finde i en latterklub i indre København. Han mener også, at det er lettere at overkomme de mørke måneder med latter.
”Hvis du tager i latterklub, kan du ændre dit livssyn, så du går fra at være sortseer til at blive optimist,” siger Latterkongen.
Han fortæller, at hjernen producerer ligeså mange endorfiner på ti minutters latter som ved en løbetur på en halv time.
Latteren møder skepsis
Hjerneforskeren, Albert Gjedde, har dog ikke den store fidus til latterens effekt. Han mener ikke, at det er videnskabeligt bevist, at latter har en positiv effekt for hjernen.
”Det er ganske fint, at folk kan have det sjovt til de kurser, men videnskaben kan ikke sige så meget,” fortæller han.
Formanden for Landsforeningen SIND, Knud Kristensen, forholder sig ligeledes skeptisk over for latterkurserne. SIND hjælper personer med psykiske problemer som eksempelvis vinterdepressioner, der har udviklet sig til reelle depressioner.
”Jeg synes, at det er en sjov idé, men jeg stiller mig tvivlende over for, om det reelt har en effekt,” fortæller han.
Formanden vil derfor ikke anbefale personer med alvorlige vinterdepressioner at tage til latterkurser.