Vinterdepressiv? Lyset er vejen ud af mørket

Mange danskere bliver ramt af en vinterdepression, men der er hjælp at hente. Foto:da.wikipedia.org
Mange danskere bliver ramt af en vinterdepression, men der er hjælp at hente. Foto:da.wikipedia.org

Det kolde og mørke vejr sender mange danskere dybt ind i en månedlang tunnel af tung vintertræthed – den såkaldte vinterdepression.

Det er det manglende lys, der skaber trætheden. Og konsekvenserne af vintertræthed er mange:

– Det er almindelige depressionstegn som dårligt humør og manglende overskud. Dem, som bliver ramt, bliver ofte mindre sociale og mere trætte, også selvom nogle faktisk sover mere. En del får også trang til søde sager, forklarer overlæge på Psykiatrisk Center København Klaus Martiny.

Læs også: Slå din vinterdepression ihjel med et grin

Det kræver lys at komme ud af en vinterdepression, men mange danskere er forhindret i at komme ud i det naturlige sollys, da de er på arbejde i de få timer, hvor solen er fremme. Er du en af dem, som er forhindret i at komme ud i de lyse timer, er der en løsning. Specielle lamper med koncentreret lys kan give den lysterapi, som kan få dig ud af depressionen.

– Det virker. I løbet af ret få dage får man mere energi og bedre humør. Man får mere overskud til tingene og kommer ligesom op til overfladen igen, siger Klaus Martiny.

Lysterapien virker både på dem, som er hårdt ramt af en rigtig vinterdepression og på dem, som lider af den mere almene form for vintertræthed, forklarer han.

Lyset får dig op om morgnen

En af årsagerne til vinterdepression er, at kroppen ikke forstår, om det er morgen eller aften. Det medfører, at nogle får en skæv døgnrytme. Mange af de vintertrætte og vinterdepressive har svært ved at komme op om morgnen, men her kan lysterapi hjælpe.

Læs også: Træt og sulten? Måske er du vinterdeprimeret

– Det her efterår adskiller sig fra andre år. Det er første gang, at det går lidt trægt. Vejret har været for godt. Men her i november er folk begyndt at komme for at købe lamper,
Michael von der Recke, indehaver af forretningen Lysterapi.dk.

Hos forretningen Lysterapi.dk forklarer indehaver Michael von der Recke, at lampen hjælper med at få folk op af sengen:

– Man tænder lyset under morgenmaden, så kroppen forstår, at det er morgen, siger Michael von der Recke.

Lysterapi virker, men det er vigtigt, at lampen anvendes rigtigt, understreger overlæge Klaus Martiny. Den skal bruges om morgnen. Om aftenen kan den få den modsatte effekt.

– Tager man det om aftenen, så ville man ikke kunne falde i søvn, så får man en form for kunstigt jetlag. Dem, der har vinterdepression, har tendens til at sove for meget, så derfor er det en god ide at tage lidt lys om morgnen, så man lettere kan vågne op, siger overlæge Klaus Martiny.

”Håber lidt på en kold og mørk vinter”

I forretningen Lysterapi.dk lever Michael von der Recke af at sælge lamper, som er designet til, at få folk ud af vinterdepressioner. I år har det været et varmt og lyst efterår. Det har Michael von der Recke godt kunne mærke på efterspørgslen. Men nu begynder vintertrætheden at melde sig og trække kunder til butikken.

– Det her efterår adskiller sig fra andre år. Det er første gang, at det går lidt trægt. Vejret har været for godt. Men her i november er folk begyndt at komme for at købe lamper, siger Michael von der Recke.

De fleste mennesker bryder sig ikke om det kolde vintervejr, men hos Lysterapi.dk ser man lidt anderledes på det:

– Ud fra et forretningsperspektiv, så håber vi da lidt på en kold og mørk vinter, fortæller Michael von der Recke.