Snapsebrandert på cykel koster

Cykelsuperstien, Farumruten, skaber bedre vilkår for cyklister.  Foto: MorgurFile

Julefrokosten åbner snart op for snaps og juleøl igen, og det kan koste dig dyrt på cyklen. Ifølge færdselsloven kan du få en bøde på 1.500 kr. for at cykle eller forsøge på det, hvis du ikke kan gøre det på en sikker måde. Derfor kan du risikere at blive stoppet på vej hjem fra julefrokosten med kollegaerne, hvis du for eksempel ikke kan styre din brandert på jernhesten.

Politiet har en sanktionsmulighed, hvor de kan give dig en bøde, hvis de vurderer, at du er for fuld til at køre på din cykel og er til fare for dig selv eller andre
Søren Ørsted Pedersen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik

– Du må ikke køre på cykel, hvis du befinder dig i en sådan situation, at det ikke kan ske på betryggende måde, skriver Rigspolitiet på sin hjemmeside.

Det kan være, at du har haft en lang uge op til julefrokosten med masser af overarbejde og en begyndende vinterforkølelse. Overanstrengelse, sygdom og mangel på søvn kan ifølge Rigspolitiet også være medvirkende til, at du ikke kan køre på en – betryggende måde – hjem på cyklen.

Læs også: TV: Sådan undgår du cykelbøde

Lad cyklen stå

Hvis du har kigget for dybt i flasken i løbet af aftenen, mener Rådet for Sikker Trafik også, at det er bedst at lade cyklen stå, hvis man ikke vil risikere at få en ekstra regning af ordensmagten.

– Politiet har en sanktionsmulighed, hvor de kan udstikke en bøde, hvis de vurderer, at du simpelthen er for stiv til at køre på din cykel, siger pressekonsulent Søren Ørsted Pedersen fra Rådet for Sikker Trafik.

Disse tilstande kan gøre din cykelkørsel ulovlig

  • Påvirkning af spiritus (ingen promillegrænse)
  • Sygdom
  • Svækkelse
  • Overanstrengelse
  • Mangel på søvn
  • Påvirkning af opstemmende eller bedøvende midler, eller
  • Lignende årsager

Kilde: www.politi.dk

Det er ikke kun alkoholen og bøden, der kan give dig ondt i hovedet dagen derpå. Natteravnene er en frivillig organisation, som går rundt i mange af landets byer for at øge trygheden i lokalområdet. Klaus Walmod, som er formand for Natteravnene i Roskilde, oplever, at folk i nattens beruselse styrter på cykel.

– Det er solouheld, hvor de vælter på cyklen, kører ind i kantstenen eller ud over fortovet.

Deres ture rundt i byens natteliv foregår oftest fredag og lørdag aften/nat.

Læs også: Politiet sætter ind mod påskebranderter

Der er ingen promillegrænse for at køre på cykel. Det er udelukkende op til den enkelte betjent at vurdere, om du kan styre din cykel på en betryggende måde. Så hvis du kan styre din brandert, træthed eller forkølelse på vej hjem fra julefrokosten, så burde du ikke vågne op til en bøde fra dit lokale politi.