Svindel med flybilletter: Læs hvordan du undgår at blive snydt

creditkort, visa
Foto: Flickr

 

Hver dag rejser knap 800 passagerer rundt i verden med flybilletter, der slet ikke er gyldige. Billetterne er som oftest købt af kriminelle, vel vidende om at de er falske, men ved andre tilfælde, er det almindelige mennesker, der går i en svindelfælde. Det er snyd, svindel og humbug.

Kriminelle bagmænd driver nemlig falske hjemmesider, hvor de sælger falske flybilletter, og har man købt sådan en billet, kan man risikere at blive anholdt i lufthavnen og sigtet for bedrageri. Det fortæller Jesús Ortega, som er ekspert i betalingssvindel hos Europol.

– I bedste fald vil du ende op med at blive nødt til at købe en ny billet, og dine kreditkortoplysninger havner hos kriminelle. Selv i de bedste tilfælde, hvor det lykkes passageren at komme afsted med en falsk flybillet, så har de stadig fået stjålet deres kortoplysninger, som kan blive solgt videre til andre kriminelle eller brugt til at udføre køb online ved en senere anledning, forklarer han.

Jesús Ortega fortæller, at der kan være store konsekvenser for de rejsende, der bliver offer for kortsvindel gennem køb af flybilletter. For selv om man har handlet i god tro og kan forklare situationen, så risikerer man stadig at blive anholdt og forhindret i at flyve.

Man kan blive strafferetslig holdt til ansvar helt frem til, man eventuelt kan retfærdiggøre sit køb gennem bevismateriale, som kan dokumentere, at de har handlet i god tro.

Et udbredt problem

Europols seks råd for at undgå at blive svindlet

  1. Betal dine rejser med dit eget kreditkort, når det er muligt.
  2. Sørg for at anvende legitime selskaber, når du booker. IATA symbolet er en god indikator til dette.
  3. Undgå at købe billetter fra hjemmesider, der sælger andre ting, som eksempelvis biler eller ferieboliger.
  4. Når du køber flyrejser fra et rejseselskab, kan du tjekke om flyafgangen eksisterer ved at gå ind på flyselskabets hjemmeside.
  5. Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det som regel det.
  6. Hvis du bliver offer for svindel, behold alle bevismaterialer og anmeld sagen til politiet.

Den sidste undersøgelse fra Europol fra 2013 viste, at der er omkring 800 passagerer, der til dagligt rejser med falske flybilletter, eller med flybilletter købt med stjålne kreditkortoplysninger.

– Dette er det perfekte eksempel på kriminalitet på tværs af landegrænser, som kræver et stort og meget unikt internationalt samarbejde, ikke kun , men også på den private sektor, siger Jesús Ortega.

Samarbejde foregår blandt andet gennem Global Airport Action Days, et samarbejde mellem den offentlige og private sektor med formål at øge sikkerheden ved at sigte personer, der er forbundet med kortsvindel. Han fortæller, at samarbejdet strækker sig mellem 220 lufthavne på tværs af 60 forskellige lande rundt omkring hele verden.

Flyrejser købt med stjålne kreditkortinformationer er noget, Europol tager meget alvorligt, da der ikke kun er tale om et økonomisk problem for flyselskaberne, men også et internationalt sikkerhedsproblem. Det kan føre til, at mange kriminelle kan rejse gennem Europæiske lande uden at behøve at fremvise nogen form for legitimation, udover den, der bliver brugt til at booke flybilletten.

Læs også: Fremtidens fly skal flyve på madolie og planter

Nu mener Europol at også forbrugerne selv skal tage ansvar og forsikre sig om, at de ikke benytter sig af falske flybilletter. De advarer mod at benytte upålidelige hjemmesider til at bestille flybilletter, da disse kan gemme ens kortoplysninger og misbruge dem senere.

Københavns politi har ikke nogen direkte tal på, hvor mange af deres bedragerianmeldelser, der omhandler køb af falske flybilletter, men støtter op om Europols gode råd for, hvordan man skal undgå at gå i fælden.

– Såfremt man har været udsat for bedrageri, må man rette henvendelse til den bank, hvori man har det kort, som er blevet brugt til at betale for rejsen, da de kan hjælpe en til at få pengene retur. Ud over dette, skal man anmelde det til politiet, oplyser Københavns Politi i en mail.

Læs også: Hver tredje får dårlig samvittighed på flyrejsen

Lasse Skole Hansen, som er PR-ansvarlig for rejseportalen Momondo, oplever det ikke som et generelt problem, at danskerne bliver snydt ved køb af falske flybilletter. Han råder rejsende, der ønsker at booke flybilletter, til at anvende legitime rejseportaler og søgemaskiner, da disse kun benytter sig af anerkendte flyselskabe og desuden kan hjælpe dig, hvis der sker en fejl i forbindelse med bookingen.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom fra en re-tweet af Europol’s råd mod køb af falske flybilletter online, som er blevet delt på Sydjylland Politi’s twitter. Journalisten har forsøgt at tage kontakt med både Rigspolitiet, Sydjyllands politi og Københavns Politi, uden at det har lykkes hende at snakke med nogen, udover en kort kommentar tilsendt via mail. Derudover har det lykkes journalisten at få et telefonisk interview med en ekspert i kreditkortsvindel i Europol, som har givet baggrundsinformationen til artikelen, samt et kort interview med PR-ansvarlig for Momondo.