Støn højere, slå hårdere

Du kan stønne dig til hårdere og mere præcise tennisslag, viser ny engelsk undersøgelse

Du kan stønne dig til hårdere og mere præcise tennisslag, viser ny engelsk undersøgelse

Med videnskaben i ryggen kan du nu, næste gang du står på en tennisbane, helt legitimt stønne så højlydt du vil – når du slår til bolden vel at mærke. Det er nemlig blevet påvist af en engelsk undersøgelse, at det faktisk betaler sig at stønne i dét øjeblik, man slår til bolden, da man på den måde får overført en større kraft og præcision i sine slag. 

Den danske Fed Cup-kaptajn Michael Mortensen er bekendt med resultaterne og siger til netavisen.dk: 

»Ja, det er rigtigt. Man får en større energiudvikling, når man stønner øjeblikket før slaget. Således får man en lidt voldsommere acceleration i slagøjeblikket.«

»Man kan få 21 procent mere hug i slagene ved at stønne eller ånde kraftigt ud, som det jo egentlig er,« siger tenniskommentator Per Kaae, som har tallet fra en engelsk kollega og tennisekspert fra Eurosport. 

Fysiologisk blik på sagen

Mens det har været en kendt sag, at der forelægger en positiv sammenhæng mellem åndedrættet og muskelspændinger – forstået på den måde, at man gennem udånding opnår større afspænding, så er det relativ nyt, at man kan få optimeret sine slag så markant, som undersøgelsens resultat fremviser. 

»Der er jo en vis logik forbundet med resultaterne, så jeg tror næppe, de kommer bag på nogen,« siger Michael Mortensen og uddyber: »Man kender det jo fra sig selv. Når man skal anstrenge sig, så kommer der mere luft ud af lungerne.«

Selvom Fed Cup-kaptajnen ikke er overrasket over undersøgelsens konklusion, tilkendegiver han, at undersøgelsens resultat overrasker ham, at effekten ved at stønne kan være så ualmindeligt præstationsfremmende. 

Psykologisk blik på sagen

Det kan dog godt gå hen og blive generende i længden, hvis man, som modstander på den anden side af nettet skal lægge øre til en uafbrudt stønne-koncert fra start til slut, påpeger begge tenniseksperter. Også selvom det er et gavnfuldt og effektivt våben, fastholder Michael Mortensen og siger:

»Monica Seles, der i tidernes morgen blev berømt og berygtet for sine kraftfulde returneringer, er sammen med Maria Sharapova og Viktoria Azarenka de tre mest støjende tennisspillere på kvinde-touren WTA.« 

Ved hjælp af en digital støjmåler har britiske ”The Telegraph” tilbage i 2008 målt Sharapovas ”grynten” til at være omkring 103 decibel. Dermed har hun ikke bare distanceret græsslåmaskinen og motorcyklen, når det kommer til støjniveau, men også en ghettoblaster for fuld udblæsning.  

Normal samtale foregår typisk ved 60-70 decibel, der er risiko for en høreskade ved 90 decibel, mens en jetmotor kan måles til 114 decibel. Det højest mulige lydniveau er i øvrigt 194 decibel. 

Selvom Michael Mortensen kender til virkningerne ved lydsiden af at stønne i slagøjeblikket, opfordrer han hverken trænere eller spillere til at kopiere de store stjerner som Seles, Sharapova eller Azarenka.

»Det er for ekstremt. Sharapova lyder jo som en hel fødeklinik«, siger han med et glimt i øjet og fortsætter: »Det kan hurtigt blive for generende og usportsligt, så nej det gør jeg ikke.«

Fakta:

WTA Tour decibel: 

Maria Sharapova 103

Monica Seles 93.2

Serena Williams 88.9

Lindsay Davenport 88

Venus Williams 85

Victoria Azarenka 83.5

Elena Bovina 81

Anna Kournikova 78.5

Kim Clijsters 75

Elena Dementieva 73 

Læs også:

Becker: Tennisdamer stønner for meget   

One more grunt and you’re out: Wimbledon to crack down after complaints 

Se også: 

Sharapova taler om sin høje vokal

Girl Banned For Tennis For Grunting Too Loudly