Tag bussen og få motion

Mangler du motivation til at cykle til og fra arbejde? Så er ’Cykelbussen’ måske noget for dig

Mangler du motivation til at cykle til og fra arbejde? Så er ’Cykelbussen’ måske noget for dig

Forårsvejret indbyder til at hoppe på cyklen, når man skal frem og tilbage til arbejde. Men for mange kan turen på 20 kilometer virke afskrækkende, og det er derfor oftere bilen end jernhesten, som bliver luftet.

Netop derfor har Karsten Bruun fra Farum opstartet ”Cykelbussen”, hvor folk kan følges til arbejde på cykel.

”Det allerhårdeste ved at cykle, det er at bryde vinden. Når vi kører i Cykelbussen, så skiftes vi til at tage vinden. Så er det slet ikke lige så hårdt,” siger han.

Cykelbussen er altså ikke nogen rigtig bus, men kan bedst sammenlignes med de grupper, som rytterne kører i, når de fx kører Tour de France.

Karsten Bruun dannede Cykelbussen, som kører fra Farum til København hver morgen og eftermiddag. Ideen kom, da han for nogle år siden sad i kø i bilen på vej til arbejde.

”Jeg blev bare vildt irriteret over at sidde i bilen. Pludselig så jeg, at cyklerne trillede forbi mig, og så tænkte jeg: ’Det dér, det skal jeg også prøve’,” siger han.

Han tilføjer, at da han nu har rundet de 45 år og ikke føler sig som en ung fyr på 25, så kan det være rart ikke at trække hele læsset alene.

Hvem kan være med?
I princippet kan alle køre med Cykelbussen ifølge Karsten Bruun. Men i virkeligheden er det faktisk mere korrekt at tale om flere cykelbusser. Karsten Bruun fortæller:

”Nogle busser kører 20 kilometer i timen. Andre kører 35. Det afhænger af din form og din cykel. Men det er generelt sådan, at de mere erfarne trækker, og så ligger de nye på hjul. Det plejer at gøre, at alle kan være med.” 

Han vurderer, at mellem to- og trehundrede benytter Cykelbussen i sommerhalvåret.
 

Ikke ufarligt

Karsten Bruun har ikke selv oplevet, at der skete noget på en cykeltur, men han hører hvert år om, at nogle kommer galt af sted.

”Det kan være fordi de overser et hul i vejbanen, kører på kantstenen eller simpelthen ikke ser en modkørende. Og så sker der selvfølgelig uheld,” siger han.
 

Generelt vurderer han dog, at der er tale om få uheld i busserne.

Glæde i Dansk Cyklist Forbund
Presseansvalig i Dansk Cyklist Forbund, Frits Bredal, glæder sig over, at borgere går sammen om at cykle. 

”Helt principielt synes vi, det er en god ide, når borgere går sammen om at cykle. Det er det godt for folks sundhed og miljøet, men derudover kan det også bidrage til noget socialt i lokalmiljøet. Og det er jo alt sammen rigtig godt,” siger han.

Han siger også, at Dansk Cyklist Forbund har et tilsvarende projekt i den landsdækkende kampagne ’Vi Cykler til Arbejde’. Du kan læse mere om Cyklist Forbundets kampagne her.

Andre cykelbusser
Karsten Bruun kender ikke til andre cykelbusser i landet, men han siger, at han ofte er blevet ringet op af andre, som har haft lyst til at starte en. Selv anbefaler han, at man tager kontakt til den lokale avis.
 

”De vil som regel gerne skrive en historie, om det vi gør. Og så er det jo bare at aftale et sted, hvor man kan mødes den første gang,” siger han.

For at blive tilmeldt cykelbussen fra Farum mod København skal man gå ind på hjemmesiden www.cykelbussen.dk. Her kan du læse mere om, hvem du skal kontakte for at komme med på en køretur.

Læs også:

Boom i antallet af tohjulede til jobbet

Cykelkampagne skal give glade medarbejdere

Kender du til andre cykelbusser, eller er du interesseret i at starte en? Så skriv om det i debatten.