Trafikstøj dræber

Hvis dine ører dagligt summer af trafikstøj, og du får forstyrret din nattesøvn pga.

Hvis dine ører dagligt summer af trafikstøj, og du får forstyrret din nattesøvn pga. metrobyggeri, så er du i farezonen.
 
Bor du lige op og ned af en motorvej? Så er der måske grund til bekymring.
 
En ny undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at trafikstøj på over 60 dB er skyld i 1,8 % af alle hjerteanfald i Europa.
 
Hver fjerde lever i støjinferno
Men det er altså ikke bare Italien og Frankrigs befolkning, der er generet af trafikstøj. Herhjemme er 25-30 % af alle danske boliger dagligt udsat for trafikstøj på over 60 dB, det siger seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, Mette Sørensen.
 
»Kroppen reagerer på så høje lydniveauer, som om lydende er farlige. Det er en slags fight or flight-reaktion, der går i gang. Og det er stressende for kroppen«, siger Mette Sørensen.
 
Søvnen er vigtigst
Det er især et problem, når det er nattesøvnen, der forstyrres.
 
»Man kan både måle forhøjet blodtryk og stress hos folk, der får forstyrret deres nattesøvn af trafikstøj«, siger Mette Sørensen.
 
Ifølge WHO’s undersøgelse kan trafikstøj også medvirke til hjertekarsygdomme, tinitus og endda have betydning for børns indlæringsproblemer.
 
Asfalt med mindre larm
Der er blandt andet i Frederiksberg Kommune blevet gjort forsøg med støjdæmpende asfalt. Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra kommunen i dag.