Hele formiddagen har lande som Indonesien og Thailand været i skarpeste beredskab efter et jordskælv i Det Indiske Ocean. Jordskælvet fandt sted i formidags dansk tid, og Trine Dahl-Jensen, der er seniorforsker ved GEUS, fortæller, at sandsynligheden for en stor tsunami hele tiden bliver mindre.
– Det er svært at sige på nuværende tidspunkt, men jeg ville have troet, at der ville være meldinger fra kysterne om en tsunami, for den ville være nået frem mange af stederne nu, forklarede den danske forsker, tyve minutter inden en mindre tsunamibølge ramte den indonesiske kyst, forklarer hun.
Der er stadig forskellige meldinger om, hvor stor tsunamibølgen, der har ramt Indonesien, er. Men det lader til, at konsekvenserne af tsunamibølgen ikke bliver så store, som dem, man oplevede efter den store tsunami-katastrofe i 2004.
Ny type jordskælv
En af grundene til, at man endnu ikke har set en stor katastrofe som den, der fandt sted i 2004, kan være, at der er tale om to forskellige typer jordskælv.
– Det brud, der er sket i undergrunden, er en anden type end det, der skete i 2004. I 2004 var det to lag, der blev skubbet ind over hinanden. Der kan man jo godt forestille sig, at det vil løfte og flytte på havbunden, og der skal løftes på havbunden, før der kommer en tsunami. Det jordskælv, der er sket her til morgen, er en sidelæns bevægelse, og der vil ikke nødvendigvis blive løftet på havbunden, fortæller Trine Dahl-Jensen
Hun understreger dog, at man endnu ikke skal afskrive faren for tsunami.
– Begge jordskælv er ikke særligt dybe, og det er en forudsætning. Der kommer ikke nogen tsunami ud af et meget dybt jordskælv, men det her er ikke et dybt. Man skal bestemt være opmærksom på det, og det er folk jo også, forklarer den danske forsker.