Selvom din telefon er på lydløs, vil den pludselig hyle løs den 3. maj

Den 3. maj tester Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen deres nye varslingssystem, S!RENEN, som varsler via mobiltelefonen. Foto: Beredskabsstyrelsen

De fleste er vant til den årlige afprøvning af sirener, hvor sirenerne hyler klokken 12 den første onsdag i maj. Men onsdag den 3. maj bliver det anderledes, da Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet for første gang nogensinde tester deres mobilbaserede varslingssystem, S!RENEN.

Nu vil din mobiltelefon nemlig hyle løs i din lomme d. 3. maj. I hvert fald hvis du har en nyere mobiltelefon, der har et opdateret styresystem. De vil modtage en test-advarsel, mens de fysiske varslingssirener vil lyde samtidig.

Systemet er et supplement til det eksisterende varslingssystem

Fakta om S!RENEN

Systemet er udviklet af Forsvarsministeriet sammen med Justitsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og deres underliggende styrelser.

Driften vil blive varetaget af Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet.

Politiets opgave vil være at advare befolkningen.

Det er beredskabsstyrelsen opgave at drive systemet.

Kilde: sirenen.dk

Frederikke Thegler, der er kommunikationsrådgiver hos Beredskabsstyrelsen, siger, at S!RENEN ikke vil erstatte de eksisterende fysiske varslingssirener, men at systemet skal ses som et supplement til det eksisterende varslingssystem.

– S!RENEN gør det nemt for politiet hurtigt at advare folk i et specifikt område om farer, og på samme tid får påvirkede besked om, hvad der er sket, hvad de skal gøre, og hvor de kan finde mere information. Med de traditionelle sirener hører man kun lyden, så borgere bliver mere informeret med S!RENEN, siger Frederikke Thegler.

Man skal hverken tilmelde sig eller have en app for at modtage advarslerne. S!RENEN testes i maj for at sikre, at alle er bekendte med varslingssystemet og derved er trygge ved det.

Læs også: Efter stor interesse fra borgere maner eksperter til ro: Det nuværende behov for beskyttelsesrum er lig nul

Systemet fungerer sådan, at hvis du befinder dig i et område, hvor der er sket noget en katastrofe, vil der lyde en intens, høj tone med enkelte pauser i mellem, og lyden vil ledsages af en vibration. Når S!RENEN lyder på din telefon, skal du følge de tre anvisninger: Stop, læs og reagér.

Det betyder, at du skal stoppe op, læse beskeden, som vil stå på din mobiltelefon, og herefter reagere, som det er beskrevet i advarslen. Man skal også holde sig orienteret via for eksempel DR og TV2.

Telefonen vil modtage advarslen og hyle, uagtet om telefonen er på lydløs tilstand eller flytilstand. Det er kun, hvis telefonen er helt slukket, at advarslen ikke vil lyde.

Se Beredskabsstyrelsens video om S!RENEN. Artiklen fortsætter nedenunder.

Frederikke Thegler siger, at da S!RENEN er et supplement til Danmarks eksisterende varslingssystem, vil det fortsat kun anvendes, når der er tale om større kriser eller katastrofer, der er af livstruende karakter for et større antal mennesker.

Eksempler på katastrofer er større kemikalieudslip i et boligområde, omfattende oversvømmelser eller storbrand.

– Selvom det er nemmere at varsle via mobilen, skal det være samme alvorsgrad, som når vi anvender de traditionelle sirener, før vi anvender S!RENEN. Det er vigtigt at forstå, at S!RENEN kun bliver brugt, når det er virkelig alvorligt. Derfor vil de fleste kun opleve S!RENEN en gang årligt, da vi heldigvis sjældent har katastrofer i Danmark, siger Frederikke Thegler.

Mobil-sirenen bygger på en såkaldt cell broadcast-teknologi, der gør det muligt for myndighederne at sende et nødsignal ud til et specifikt område via telemaster.

Lanceringen skyldes EU-direktiv

Frederikke Thegler siger, at årsagen til lanceringen skyldes et EU-direktiv fra 2018.

– Det betyder, at alle EU-medlemslande, der allerede har et etableret varslingssystem, skal gøre det muligt for borgere også at modtage advarsler fra myndigheder på deres mobiltelefon, hvis der skulle opstå en krise nær dem, siger Frederikke Thegler.

Læs også: Lær dit barn at overleve katastrofer

I lande som Holland og USA er lignende advarselssystemer blevet anvendt i en række år. Det er derfor ikke ny teknologi, at man kan modtage advarsler på mobiltelefonen, men det er nyt, at det lanceres i Danmark.

Sådan gjorde vi: Vi blev bekendte med historien, da det blev meddelt over radioen, at Politiet for første gang nogensinde vil teste det nye system S!RENEN onsdag den 3. maj. Vi var ikke bekendt med systemet, så vi undersøgte det nærmere via politiets, beredskabsstyrelsens og S!RENENs hjemmeside. Frederikke Thegler er blevet kontaktet via telefon.